Stari znanac pravosuđa

‘Nisi ti još vidjela zvijer’: Monstrum iz Rijeke, koji je već robijao zbog ubojstva,silovao – ženu

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Đantarova žrtva bila je 32-godišnja žena čiji je otpor slomio prijetnjom ubojstvom, a i prije tog gnusnog čina bila je duže vremena izložena njegovim prijetnjama i psihičkoj torturiRIJEKA Zvonku Đantaru (56) iz Rijeke je iza, za javnost, zatvorenih vrata sudnice sutkinje Županijskog suda Jesenke Kovačić počelo suđenje pod optužbom da je počinio kazneno djelo silovanja, kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela nametljivog ponašanja.


Detalji sudskog postupka nisu dostupni javnosti, tek se zna da je na prvoj raspravi kazao da se ne osjeća krivim, a sve ostalo što se odnosi na tijek dokaznog postupka bit će tajna za javnost. Ono što je moguće reći to je činjenica da se Đantar u istražnom zatvoru nalazi od travnja prošle godine kada je i uhićen, a tijekom ovog proteklog vremena tužiteljica, zamjenica Županijske državne odvjetnice okončala je istragu i podignula optužnicu.


Trpjela jaki strah


Po zaprimanju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske Županijsko državno odvjetništvo je utvrdilo da je Đantar u veljači 2018. godine izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem nad 32-godišnjom ženom na način da je slomio njezin otpor prijetnjom ubojstvom. Od veljače pa do kraja travnja 2018. godine u više navrata joj je prijetio silovanjem, premlaćivanjem i ubojstvom nje i članova obitelji zbog čega je oštećenica dulje vrijeme trpjela jaki strah.
Od veljače do kraja travnja 2018. godine sad optuženik, Đantar je nesretnu ženu svakodnevno pratio u kretanju, uhodio ju, dolazio ispred kuće, tražio da s njim bude u intimnoj vezi što je odbijala, čime je kod žrtve izazvao snažnu uznemirenost. Prijetio joj je da će je ubiti ukoliko ne pristane na intimnu vezu, o sebi je pričao kao osobi koja je već ubila jednu obitelj, uvjeravao ju je »da ni ne zna što je prava opasnost, da još nije vidjela zvijer, prijetio da će je razbiti, ubiti, da će završiti na hitnoj, da će ubiti njezinu obitelj pritom joj govoreći da ima i oružje«. Život u paklu, jednom rječju se može reći za vrijeme u kojem je nesretnica živjela prije nego li je potražila pomoć policije. Ustrajno je Đantar tražio da nesretna žena bude s njim u intimnoj vezi, pa unatoč njezinom odbijanju slao joj poruke na mobitel, inzistirao na izlascima, svakodnevno ju je sačekivao na mjesta gdje se kretala, zaustavljao je na ulici. Kad je pokušavala pobjeći zapriječio bi joj put vozilom, govorio joj da će je izluditi, tražio da krade po trgovinama za njega, da radi kao prostitutka za njega.


Skupila hrabrost


Tortura, psihičko i fizičko iscrpljivanje trajalo je nekoliko mjeseci, sve dok žrtva nije skupila hrabrost i zatražila pomoć policije prijavivši težak slučaj silovanja, učestalih prijetnji i konstantnog uhođenja.


Vrhovni sud je u obrazloženju žalbe koju je Đantar uložio zbog produljenja istražnog zatvora naglasio činjenicu kako na »okrivljenika ranija osuđivanost na dugotrajnu kaznu zatvora nije utjecala da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom. Utvrđenu opasnost ponavljanja zločina dodatno pojačava i način počinjenja na teret stavljenih mu kaznenih djela koji karakterizira upornost, bezobzirnost i viši stupanj kriminalne volje u protupravnom postupanju naspram oštećenice«.


Već je bio osuđen zbog ubojstva na 20 godina


Prije 21 godinu Zvonko Đantar je u Rijeci ubio oca tadašnje djevojke, a sudilo mu se i za dva pokušaja ubojstva, pokušao je lišiti života i članove obitelji tadašnje djevojke. Pravomoćno je osuđen 2003. godine na tada maksimalnu kaznu zatvora u trajanju dvadeset godina. No, izašao je nešto ranije ali nije izdržao dugo na slobodi, na žalost, kako tvrdi tužitelj, ponovo je posegnuo za nasiljem, prijetnjama, silovanjem.