Detalji udesa

NESREĆA U CERNIKU Vozač ispao iz cisterne i ostao bez ruke: ‘Bilo je to strašno za vidjeti’

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema iskazima svjedoka, autocisterna što se kretala autocestom iz Rijeke prema Zagrebu, počela je kočiti pa zatim vrludati te je probila zaštitnu ogradu, prešla na suprotni trak i prevrnula se na bokPočetak radnog tjedna, kao i velik broj turista na prometnicama, obilovao je prometnim nesrećama u bližoj okolici Rijeke, a u kojima je bilo i teško stradalih sudionika.


Naime, u 12.40 na autocesti Rijeka – Zagreb na Grobniku kod benzinske crpke Petrol u Cerniku, dogodila se stravična prometna nesreća u kojoj je prema prvim informacijama teško stradao vozač autocisterne ostavši bez ruke.


Službeno policijsko izvješće zbog čega je došlo do nesreće očekuje se tijekom današnjeg dana. Svjedoci na mjestu nesreće kažu da su vidjeli da je vozač ispao iz prevrnute autocisterne i da je nakon nesreće ostao bez jedne ruke, a da mu je i druga bila teško ozlijeđena.
Prema iskazima svjedoka, autocisterna se kretala iz Rijeke prema Zagrebu i počela je zbog nekog zastoja na cesti kočiti, pa zatim vrludati i zatim je probila zaštitnu ogradu između dva prometna traka te prešla na suprotni vozački trak i prevrnula se na bok. Sve to se odvijalo uz veliki oblak prašine i prava je sreća da nitko nije dolazio s druge strane autoceste, jer bi tragedija bila još veća.


Neki od svjedoka su stali kako bi pomogli unesrećenom vozaču, a prizor koji su vidjeli pamtit će cijeli život. Nesretni vozač ostao je bez ruke, ali je davao znakove života.


– Bilo je to strašno vidjeti, govori nam svjedok koji je samo minutu nakon nesreće naišao na prevrnutu cisternu i teško ozlijeđenog vozača. Imao je sreću jer se iz Zagreba vraćao u Rijeku i samo trenutak ga je dijelio od sudara s grdosijom i sigurnom smrti.


Sreća u nesreći, ako se tako može reći, je i da se cisterna puna goriva nije zaustalila u benzinskoj crpki jer je tragedija mogla biti daleko veća. Kako je iz cisterne počelo teći gorivo, mnogi su se vozači zabrinuli da bi moglo doći do eksplozije, što se srećom nije dogodilo. Iako su se nakon nesreće pojavile različite verzije svjedočenja o tome zašto se nesreća uopće dogodila, pravu istinu saznat ćemo nakon provedenog očevida. Nakon nesreće na mjesto događaja došle su sve dežurne službe, kao i ekipe koje su počele sanirati prometnicu, po kojoj je teklo gorivo iz cisterne.


Foto galerija: Prevrnula se cisterna na autocesti Rijeka-Zagreb kod Cernika Foto: Marko Gracin


Neposredno nakon nesreće promet se zbog prevrnute cisterne odvijao zaobilazno kroz benzisku crpku, ali se brzo stvorio veliki zastoj kako na autocesti, tako i na lokalnim cestama Grobnišćine.


Nedugo zatim dogodila se i druga prometna nesreća na Grobničkom polju kod lokala »Putnik« u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila i teretno vozilo, ali samo s materijalnom štetom. Kasnije se i jedan od sudionika javio na liječnički pregled, ali prema prvim informacijama radi se samo o lakšim ozljedama. Ubrzo nakon te nesreće dogodila se i treća prometna nesreća na zaobilaznici u tunelu Trsat. U toj nesreći je sudjelovalo osobno vozilo i teretno vozilo MAN, srećom samo s materijalnom štetom, bez ozlijeđenih osoba. Prema izjavama svjedoka koji su se u to vrijeme zatekli na dionicama tih prometnica, zastoji nakon tih nesreće trajali su oko sat i pol, a nakon toga promet je u potpunosti normaliziran.