Vlatku Nanutu izrečena kazna

Nepravomoćno osuđen na 5 i pol godina zatvora za krvoproliće na Matuljima

Šarlota Brnčić

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Bratu Božidaru nanio je teške i po život opasne ozljede, a Luci Vuk teške tjelesne ozljedeVlatko Nanut, 62-godišnjak iz Matulja, danas je u riječkom Županijskom sudu zbog dva kaznena djela protiv života i tijela nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 5 i pol godina, u koju se uračunava i dosadašnje vrijeme provedeno u pritvoru.


Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić oglasilo ga je krivim za dva pokušaja ubojstva, njegova brata Božidara i bratove nevjenčane supruge Luce Vuk. Prilikom izricanja presude kao olakotnu okolnost sudsko je vijeće uzelo u obzir njegovu dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotnu okolnost upornost i ustrajnost u počinjenju djela.


Bratu Božidaru nanio je teške i po život opasne ozljede, a Luci Vuk teške tjelesne ozljede.
Optužnicom mu se stavljalo na teret da je 15. kolovoza prošle godine oko 21.15 sati na terasi obiteljske kuće u Matuljima uzeo bocu i njome udario brata po glavi, te da je potom na, od udarca ošamućenog brata, nasrnuo grlićem razbijene boce čime ga je zarezao. Pored toga da ga je i nogom udario dva puta u glavu, a kada je izašla bratova nevjenčana suruga u pokušaju da ga spriječi u daljnjem napadu, da ju je najprije odgurnuo u zid. Uzeo je zatim drugu bocu, te grlićem razbijene boce krenuo i na nju. Između ostalog, da im je vikao “Majku vam jebem. Sad ću vas zaklati.” Brata je čak zalijevao vodom iz crijeva, gurao mu crijevo za vodu u usta, davio, te potom nasrnuo na njega i nožem.


Božidar Nanut zadobio je višestruke rezne rane uslijed kojih je došlo do opsežnog vanjskog krvarenja što je uzrokovalo šok zbog gubitka krvi. Život mu je bio ugrožen i spasila ga je pravovremena liječnička intervencija.


Tijekom suđenja su saslušani svjedoci opisivali kompleksan odnos među braćom, a žrtve na koji je način došlo do napada na njih i kako se sve odigralo. Policija je potvrdila da je iz crijeva tekla voda, te da je po terasi bilo puno pomiješane krvi i vode.


Vlatko Nanut je u svojoj obrani poricao učin kaznenih djela, no kako je u obrazloženju presude istaknula sutkinja Kovačić, nije dao objašnjenje na koji su način žrtve zadobile ozljede. Optuženik je također tvrdio da u ruci nije imao niti nož niti grlić boce, a za svoga brata Božidara tvrdio je da je bio pijan.


Presudu nije baš najbolje primio, te je slušajući obrazloženje, u više navrata nerazumljivo mumljao i uzdisao. S obzirom da je osuđen na više od pet godina, automatski mu je produljen istražni zatvor.