Nekretninska afera

“Nema kuće? Nema problema!”: Uskok uhvatio savjetnicu koja je po Istri legalizirala i nemoguće

Portal Novi list

Fotografije: Srecko Niketic/PIXSELL, Mateo Levak, Screenshot Facebook

Fotografije: Srecko Niketic/PIXSELL, Mateo Levak, Screenshot Facebook

Savjetnica u gradu Vodnjanu s kompanjonima je vlasnicima nekretnina osigurala višemilijunske koristi.Dvadeset i šest osumnjičenih u novoj nekretninskoj aferi iz Istre do kasno sinoć ispitivani su u riječkom sjedištu USKOK-a. Tereti ih se za zlouporabe tijekom legalizacije nekretnina, od 2014. godine do danas. Među osumnjičenima su pročelnici iz Vodnjana, službenici Ureda državne uprave u Istri, arhitekti, inženjeri i drugi poduzetnici.


Telegram prenosi kako je u rješenju i provođenju istrage navedeno da je Dora Komparić, koja je bila savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana pogodovala vlasnicima nekretnina.


Legalizirala i ono nemoguće


Omogućila im je da vrijednost svojih nekretnina povećaju za milijune kuna.
Foto Mateo Levak


Sumnja se da je tijekom rješavanja zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada u općinama Vodnjan i Peroj na molbe vlasnika nekretnina donosila rješenja o izvedenom stanju koja nisu bila u skladu sa Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.


Tako je legalizirala nezakonito izgrađene zgrade ili zgrade koje su tek trebale biti izgrađene.


USKOK tvrdi da je pri tome bila svjesna da se radi o zgradama koje uopće ne mogu biti legalizirane prema Zakonu budući da su bile izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine.


Foto Mateo Levak


Naime, taj je datum bio rok na koji se odnosio Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a sve kasnije izgrađeno nije njime bilo obuhvaćeno.


Istražitelji navode da je savjetnica Komparić sve do 2019. legalizirala i zgrade koje uopće nisu bile izgrađene ili pak nisu u udovoljavale ostalim uvjetima propisanim tim zakonom o legalizaciji.


Kako im je osigurala milijune


Osim što je brojnim vlasnicima nekretnina omogućila sumnjivu gradnju, Dori Komparić na teret se stavlja i da je u pojedinim slučajevima onemogućila donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta.


Foto Mateo Levak


Na taj su način vlasnici nekretnina ostvarivali značaju korist – vrijednost njihovih nekretnina se povećala. To povećanje očituje se u razlici vrijednosti zemljišta bez izgrađenog objekta i s izgrađenim objektom.


Bivša savjetnica osumnjičena je da je donijela rješenja o izvedenom stanju u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada.


Foto Mateo Levak


U nekim slučajevima koristila je krivotvorene dokumente koji su bili priloženi uz zahtjev, jer je na taj način lažno prikazivala stanje na terenu.


Koristila je ponekad i usluge ovlaštenog inženjera geodezije, kao i ovlaštenih arhitekata i inženjera građevine koji su također uhićeni u akciji Dorina.


Foto Mateo Levak


U ovom trenutku sumnja se da je vlasnicima nekretnina pribavljena je materijalna korist od najmanje 4.513.755,39 kuna.


Imala i kompanjona, pročelnika


Zajedno s Dorom Komparić za još dvije sumnjive legalizacije provedene između 2015. i 2017. osumnjičen je i Damir Janko, koji je bio pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana.


Legalizirali su dvije nekretnine u općini Peroj iako za to uopće nije bilo uvjeta prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ili uopće nisu izgrađene.


Foto Mateo Levak


Kao podlogu za odlučivanje također su koristili nevjerodostojne isprave ili su ih sami izrađivali, navodi se u rješenju o otvaranju istrage.


Ovim vlasnicima nekretnina pribavljena je korist od najmanje 297.655,36 kuna.


Istražni zatvor za dvoje okrivljenika


“USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika”, potvrđeno je.


Foto Mateo Levak


Iz Policijske uprave istarske otkrili su da je u ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo više od 60 policijskih službenika, a pretrage su obavljene na području Pule, Vodnjana, Peroja i Delnica.


Među osumnjičenima je 15 državljana Hrvatske, 10 državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, piše Ana Raić Knežević na Telegramu.