Policijska akcija

Naoružali se srpskim oružjem, pa krali, varali i krivotvorili po Rijeci i okolici

Vladimir MrvošRIJEKA – Na današnjoj konferenciji za medije što je održana u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci predstavljeni su detalji kriminalističkog istraživanja kojega su proveli policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta te I i II policijske postaje Rijeka.


Na konferenciji su sudjelovali načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Kristijan Zrinušić.


U obraćanju medijima voditelj Zrinušić upoznao ih je s tijekom višemjesečnog i složenog istraživanja kojim su obuhvaćena četiri hrvatska državljana te državljanin Bosne i Hercegovine, s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj. Od navedenih osumnjičenika, policija 32-godišnjeg hrvatskog državljanina sumnjiči da je počinio ukupno tri kaznena djela, i to dva djela nedozvoljeno posjedovanje izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te jedno  krivotvorenje novca u stjecaju s kaznenim djelom prijevara.
Dodao je pritom da je u koordinaciji s Općinskim Državnim odvjetništvom u Rijeci, a temeljem naloga suca istrage Istražnog centra Županijskog suda u Rijeci, provedena pretraga doma, vozila i drugih prostora koje osumnjičenici koriste na području Rijeke, prilikom čega je pronađena veća količina oružja i streljiva, a koje je počinitelj nedozvoljeno posjedovao.


Od oružja je pronađeno vojno oružje (tri automatske puške „Crvena zastava“ i tri zračne puške velikih kalibara, kao i jedan pištolj marke  Zbrojovka, češke proizvodnje) te više od 100 komada različitog streljiva. Pritom su pronađeni i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih, ali i kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta zbog kojih se nastavlja s kriminalističkim istraživanjem.


Osumnjičeni 32-godišnjak je kazneno prijavljen nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku. Ostaloj četvorici utvrđeno je počinjenje istog kaznenog djela iz čl. 331 i kazneno djelo teške krađe, te će protiv njih biti podnijeta kaznena prijava redovnim putem. Jedan od navedenih počinitelja je i prekršajno prijavljen zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.


Objašnjavajući izmijenjene odredbe iz spomenutog  Zakona, Zrinušić je naglasio kako su građani koji posjeduju zračno oružje iz  C kategorije obvezni isto prijaviti policije, te da su  svi građani nakon stupanja Zakon na snagu, u roku od godinu dana, bili u obvezi posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji, stoga oni koji to nisu učinili nalaze se u sferi prekršajne odgovornosti.


Zaključio je kako će se kriminalističko istraživanje nastaviti s ciljem otkrivanja ilegalnog oružja i počinitelja kaznenih djela iz domene neovlaštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, a u cilju prevencije počinjenja najtežih oblika kaznenih djela.


Načelnik Robert Tomac je i ovom prilikom pohvalio sve djelatnike kriminalističke policije na njihovom predanom djelovanju te izvrsnu suradnju s policijskim službenicima policijskih postaja i drugih ustrojstvenih jedinica ove Policijske uprave kojom pridonose uspješnosti rješavanja brojnih kriminalnih radnji.


U cilju ostvarenja veće opće sigurnosti, podsjetio je i na trajnu akciju MUP-a  „Manje oružja-manje tragedija“ u sklopu koje je moguće anonimno i bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija policiji predati sve vrste oružja i eksplozivnih sredstava.


Apelirao je k tome na sve one građane koji još uvijek nelegalno čuvaju oružje i druga eksplozivna sredstva da ga bez bojazni od posljedica prijave  policiji na broj 192 i potom sigurno predaju policijskim službenicima na trajno zbrinjavanje.


Posebno je zamolio da se takva sredstva ne ostavljaju na odlagalištima otpada, kod kontejnera ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi (parkovi, šume, more, rijeke, jezera) jer se time ugrožavaju živote drugih ljudi.  Više informacija o predaji oružja i provedbi Akcija mogu se dobiti i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.