Magdalena Dovečer

Namještanje natječaja: Šefici iz HAMAG-a i njenom rođaku određen jednomjesečni pritvor

Hina

Martina Dovečer (u sredini)/ Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Martina Dovečer (u sredini)/ Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dovečer je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Pajiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedokeSudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor voditeljici službe za koordinaciju HAMAG BICRO-a Magdaleni Dovečer i njezinom rođaku Tihomiru Pajiću, za čiji je grafički obrt namještala natječaj financiran iz fondova EU.


Dovečer je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Pajiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako doznaje Hina na sudu, u predmetu će biti ispitano nekoliko desetaka svjedoka.


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, ranije izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje. Dovečer sumnjiče da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ”Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND”, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU.
Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.


EPPO je precizirao kako Dovečer od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.


Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se Dovečer, ističe EPPO, nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.


Natječaj u konačnici dobio drugi ponuditelj


Slijedom toga je ponudu Pajićevog obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena krajem ožujka 2021. godine.


Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je uprava HAMAG-BICRO-a krajem  lipnja 2021. na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.


Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu.


Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.


Dovečer i Pajić su uhićeni u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage.