Đakovčanin iza rešetaka

Nakrcao 93 migranta u autobus: Trebao ih je ostaviti iznad Rijeke, ali umjesto novca zaradio optužnicu

Šarlota Brnčić

Ilustracija, ne prikazuje aktualni događaj / Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija, ne prikazuje aktualni događaj / Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Radilo se o ilegalcima iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, a za upravljač busa sjeo je i bez potrebne vozačke dozvolePodignuta je optužnica protiv 65-godišnjeg Đakovčanina Jure Tokalića koji je početkom mjeseca uhvaćen za upravljačem autobusa u kojem je krijumčario čak 93-je ilegalaca.


Novac mu je, kako smo prethodno izvještavali, bio potreban za kupnju grobnice, te za životne troškove.


Radilo se o ilegalcima iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, a za upravljač busa sjeo je i bez potrebne vozačke dozvole. Ilegalce je trebao prevesti do odmorišta Vrata Jadrana na riječkoj obilaznici.
Optužnicom mu se stavlja na teret da je 3. rujna oko 20 sati u blizini mjesta Donji Lapac, za unaprijed mu obećani iznos od 5.000 eura, u autobus registriran za prijevoz šezdesetak putnika preuzeo i smjestio devedesetak stranih državljana koji su u Republiku Hrvatsku ušli izbjegavajući graničnu kontrolu. Njih osmero smjestio je u prostor za prijevoz prtljage.


Tereti ga se da je imao namjeru strane državljane prevesti u blizinu graničnog prijelaza Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom kako bi oni izbjegavajući graničnu kontrolu ušli u Sloveniju, a u čemu su ga spriječili policajci na autocesti u Vrbovskom.


Općinsko državno odvjetništvo predložilo je i produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.