Srđan Mladinić

Nakon niza životnih tragedija poduzetnik oslobođen za veliku aferu: Nije imao ni za kćerin pogreb

Portal Novi list

Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Foto Slavko Midzor/PIXSELLSrđan Mladinić nije kriv za izvlačenje novca iz svoje tvrtke SMS. Oslobađajuću presudu Županijskog suda u Splitu potvrdio je Vrhovni sud, javlja Večernji list.


Srđan Mladinić ostao je bez tvrtke, obitelji, stana i sredstava za život. Jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika, osamljen, osiromašen i upropašten, potpuno se povukao iz javnosti i živi od socijalne pomoći. Odbio je komentirati presudu iako je pravomoćna.


– Čekam pravomoćnost presude u drugom predmetu koji se vodi u Zagrebu, a sada je na Vrhovnom sudu. Do tada ne bih davao nikakve izjave – sve je što je Večernjem rekao Mladinić.


Afera Podravka i Polančec
Riječ je o nadaleko poznatoj aferi Podravka s tadašnjim ministrom Damirom Polančecom u ulozi prvooptuženog, i šest direktora Podravke, koja još nije pravomoćno okončana.


U tom je postupku Srđan Mladinić nepravomoćno osuđen na pola godine uvjetnog zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti. Vrhovni sud još nije donio odluku.


Kalvarija Srđana Mladinića, potpuno netipičnog hrvatskog poduzetnika koji je sve što je zaradio ulagao u sadnju maslina u Skradinu i na Kozjaku te podizanje najsuvremenijeg laboratorija i pogona za preradu, s obitelji je živio u stanu na 11. katu stambene zgrade na splitskim Križinama, vozio prosječan auto, kojega su voljeli i zaposlenici i kolege, započela je krajem 2009. godine otvaranjem afere Podravka.


Sporan je bio kredit od 65 milijuna kuna koji je Mladinić dobio od Podravke. Tako je Srđan Mladinić zatvoren zajedno s ostalim akterima afere u istražnom zatvoru u Remetincu, a kada je izašao nakon četiri mjeseca, ništa više nije bilo isto.Kola letjela niz brdo


Kola su strelovito letjela niz brdo. Njegov SMS već je bio u stečaju, pogoni su zatvoreni, korov je počeo rasti u maslinicima, 180 radnika ostalo je bez posla.


Među njima i njegova kći Srđana Mladinić, koju je pripremao da jednoga dana naslijedi obiteljsku tvornicu delikatesa, koju je ni iz čega osnovao 1989. godine, a koja se 20 godina poslije mogla pohvaliti kao jedna od uspješnijih hrvatskih tvrtki s nizom priznanja za kvalitetu svojih proizvoda koji su osvajali prestižna međunarodna tržišta.


Da tragedija bude još gora, Srđana, koja je bolovala od multiple skleroze, dočekala ga je u invalidskim kolicima. Stanje joj se naglo pogoršalo kada joj je otac završio u zatvoru.


Uslijedila je Mladinićeva paralelna bitka na dvije fronte. Podignute su optužnice u aferama Podravka i SMS, morao se branite pred sudom, a grčevito se borio i za zdravlje svoje kćeri, kojoj se u potpunosti posvetio.


Tvrtka mu je propala, a skrb oko bolesnice i situacija u kojoj se našao onemogućavala ga je da potraži posao.


Šokantne poslovne i obiteljske tragedije


Nakon što se Srđan Mladinić vratio iz Remetinca, splitski poduzetnici, šokirani spletom poslovnih i obiteljskih tragedija koje su ga pogodile, među sobom su prikupili 100.000 kuna koje su mu donirali.


Tada su se svi nadali kako je u privremenim poteškoćama, a i on se nadao da će stati na noge kada Srđani bude bolje. Već tada se povukao. Moglo ga se vidjeti jedino kako po Marjanu ili rivi gura Srđanina invalidska kolica.


Prvih godina s njima se mogla sresti i njegova supruga. Kao da sve to nije dovoljno, i ona je oboljela od iste bolesti, multiple skleroze.


Od imovine Mladinići su tada imali samo stan u kojem su živjeli. Zanimljiva je priča i kako su ga kupili. Pogone SMS-a 1994. zahvatio je požar, šteta je bila velika.


Da bi ponovno pokrenuli proizvodnju, trebali su novac pa je Mladinić prodao stan u Splitu u kojem su do tada živjeli te sa suprugom i dvije kćeri otišao u Kaštela, u podstanare.


SMS je ponovno stao na noge, širili su se, obogaćivali proizvodni asortiman, dobivali brojne domaće i inozemne nagrade, a Mladinići su godinama bili podstanari.Nije imao za kćerin pogreb


Stan na Križinama od 90 kvadrata kupili su tek 2003. godine. Tragedije su se nastavile nizati. Kći Srđana je umrla u studenom 2017. godine. Srđan Mladinić nije imao novca ni za kćerin pogreb.


Bez stana je ostao koju godinu prije. Ukop je sufinancirao, navodno, Grad Split. Ni brak Srđana Mladinića nije uspio preživjeti tragedije koje su ih pogodile. Supruga ga je ostavila.


Ima li Boris Milošević, odvjetnik Srđana Mladinića, namjeru tužiti državu i tražiti novčanu satisfakciju nakon što je presuda da nije izvlačio milijune iz SMS-a pa nije kriv za njegovu propast pravomoćna?


– Sve velikim dijelom ovisi o ishodu ovog drugog postupka koji je još u žalbenom postupku, odnosno čeka se pravorijek Vrhovnog suda. Ja gospodina Mladinića u njemu ne zastupam, ali poznato je kako ga je USKOK teretio po nekoliko točaka optužnice.


Za sve je oslobođen osim za jednu, za zloporabu položaja i ovlasti za koju je dobio osuđujuću presudu, kažnjen je uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci na rok kušnje od dvije godine.


U ovo vjeruju svi koji ga poznaju


Međutim, Mladinić će imati realne šanse za naknadu štete pred pravosuđem jedino ako bude oslobođen potpuno i u ovom drugom postupku. Naime, presudom koja je potvrđena dokazali smo kako Mladinić nije izvlačio novac iz SMS-a.


Istina je kako je isplaćivao pozajmice koje nije vratio. Ali, nije ih vratio jer je završio u aferi Podravka u istražnom zatvoru u Remetincu, a kada je izašao, tvrtka je već bila u stečaju i nije ih mogla vratiti.


Ako osuđujuća presuda u aferi Podravka bude potvrđena, sud će vjerojatno zauzeti stav kako je njegovo pritvaranje bilo opravdano i teško će uspjeti dobiti odštetu od države, pojasnio je Milošević za Večernji.


Oslobađajuća presuda potvrdila je ono što Mladinić govori od početka, a u to vjeruju i svi koji ga poznaju: “Nisam kriv!”Dupin među morskim psima


Juroslav Buljubašić, splitski poduzetnik, koji je svojedobno organizirao prikupljanje pomoći za kolegu kada je ostao bez prihoda, za njega je izjavio kako je bio previše dobar, “dupin među morskim psima.”


Karijere, tvrtke, a pokazalo se i obitelji, stajala ga je pozajmica od 65 milijuna kuna od Podravke.


Našao se u zamršenom klupku afera zajedno s ministrom gospodarstva i nekolicinom direktora hrvatskoga prehrambenog diva, koje još nije odmotano iako je nepravomoćna presuda izrečena još u srpnju 2016. godine.


Srđan Mladinić rasplet čeka kao siromah. Mir je našao, kažu, u vjeri. Adresa mu je u Bogumilskoj kući, odijeva se u Caritasu, živi od socijalne pomoći.


Ostao je bez svega. Sve da ga sud i oslobodi, njegovu obitelj, tvrtku i život nitko ne može vratiti, piše Večernji list.