Suđenje Slavici Merdanović

Na riječkom sudu svjedočila majka ubijene Milke Grivičić: ‘Prijetila mi je da će se dogoditi veliko – zlo’

Slavica Kleva

»Ovo je moj prolaz i stara ku... neće tu prolaziti, ja ću je ubit', te je uzela kramp i zamahnula prema meni, no policajac ju je spriječio«, svjedočila je jučer na suđenju Ana Jakovljević, majka jadne Milke GrivičićRIJEKA »Gospođa Merdanović je tog 1. lipnja 2017. godine kopala cijev od vode u zajedničkom prolazu i za to koristila kramp za kopanje, lopatu i čekić za razbijanje cijevi od vode, riječ je o mojoj cijevi za vodu. Pozvala sam policiju i dok sam im objašnjavala o čemu se radi, iz svog dijela kuće dotrčala je ovdje optužena i tom prilikom rekla: »Ovo je moj prolaz i kurva stara neće tu prolaziti, ja ću je ubit’!«


Na to joj je policajac odgovorio:»Ti nećeš nikoga ubiti, zbog toga ćeš u zatvor«, a optužena je njemu odgovorila: »Neka idem u zatvor, ona žena je u Puli ubila dijete, pa je otišla u zatvor, pa neka idem i ja«! Tada je optužena uhvatila kramp u ruke koji je bio naslonjen na zidu, podigla ga ispred policajca, zamahnula ali ju je uhvatio za ruku i bacio joj kramp. Optužena mi je i prijetila »da će se dogoditi veliko zlo«.


Tako je svjedočila Anka Jakovljević pozvana da se očituje o prijetnjama koje joj je te prilike uputila optužena 62-godišnja Slavica Merdanović.
Od tog događaja i prijetnji zbog kojih se Slavica Merdanović našla na optuženičkoj klupi prošla je tek godina dana, a zlo se stvarno dogodilo. Njezin suprug Džemal Merdanović (73) u srpnju 2018. godine na kućnom pragu ubio je Milku Grivičić, kćer jučer ispitane svjedokinje Jakovljevi.


Raskopane cijevi


Imovinskopravni spor oko prilaznog puta kućama koji su dvije obitelji vodile godinama, okončan je u krvi. Džemal Merdanović u zatvoru čeka početak suđenja zbog ubojstva, a njegova supruga Slavica istom optužnicom je obuhvaćena zbog kaznenog djela sprečavanje dokazivanja. Isključila je i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila jer je znala da su kamere mogle zabilježiti i samo ubojstvo koje je počinio njen suprug, pa je tako željela onemogućiti istragu da imaju i taj dokaz protiv muža.


Protiv Slavice Merdanović istodobno se vode sudski postupci na Općinskom sudu zbog prijetnji smrću upućenih susjedi Jakovljević.


Na pitanje odvjetnika Dubravka Veže koji zastupa optuženu da odgovori je li cijev oštetila, svjedokinja je odgovorila da nije ali ju je, rekla je, otkopala i prijetila da će im presjeći cijev za vodu. Jedne prilike mi je optužena zatvorila vodu. Da, i pred policajcima je govorila da će mi presjeći cijev i da »kurva stara tuda neće prolaziti i da će me ubiti«, odgovorila je svjedokinja.


– Ne mogu reći koliko sam se vremenski zadržala u policiji kad sam je prijavila ali znam da su navečer došli policajci po nju, odveli je u zatvor ali je uz jamčevinu od 20 tisuća kuna puštena nakon sedam dana, nastavila je s iskazom svjedokinja, prisjetivši se da je jedne prilke optužena i fizički nasrnula na nju.


Odvjetnik Veža stavio je primjedbu na iskaz svjedokinje smatrajući ga neiskrenim i neistinitim.


– Na intervenciju smo upućeni kolega i ja, nije prvi put da interveniramo na adresi Stari put 13. Mislim da sam ja prvi koji je uopće napisao prijavu protiv Slavice Merdanović za narušavanje javnog reda i mira, a nakon toga sam dolazio još najmanje dva puta . Zatekli smo raskopane cijevi i alat kraj puta, kazao je svjedok policijski službenik.


Prijetila pred policajcem


– Optužena nam je rekla da mora kopati jer nije priključena na sustav, a da ga je platila. Vidio sam da je to sudsko pitanje, imovinsko pravni spor, pa sam i jednoj i drugoj rekao da se povuku u svoje kuće. U jednom trenutku Slavica je krenula kazavši »Ja ću kopati« i krenula prema Anki. Stajao sam između njih, a Slavica je držala neki bat u ruci. Rekao sam joj:»Slavice što radite? Ne možete se tako ponašati pred policijom.« Odmah sam reagirao i uzeo joj taj bat iz ruku, nastavio je policajac. Ne sjećam se da je optužena zamahnula prema Anki koja je od mene bila udaljena oko tri do četiri metra. Bilo je spomena prijetnji ali ne znam da li je optužena prijetila direktno Anki, sjećam se da je govorila »da će se ona nekoga riješiti«. Da, čuo sam da je rekla kako će se »dogoditi neko zlo, da neće tuda prolaziti«, ali ne sjećam se da je govorila da će nekoga ubiti, kazao je policajac.


– Jeste li sigurni da nije prijetila ili se ne sjećate, upitala je tužiteljica svjedoka.


– Ne sjećam se, odgovorio je policajac nakon čega je sudac Kojundžić pročitao njegov iskaz koji je pred tužiteljima dao mjesec dana nakon događaja i koji je bio daleko precizniji. »Da, sigurno je točnije ono što sam rekao tužiteljstvu odmah nakon događaja nego danas, dvije godine nakon događaja«, odgovorio je policijski službenik. Sudac je odlučio da će se kao svjedok ispitati i drugi policajac koji je također bio na intervenciji.


Dobila spor, izgubila kćer


– Što se tiče imovinsko-pravnog spora između mene i optužene mogu reći da isti više ne postoji, mi smo dobili vlasnički list i moja pokojna kći je imala sve papire, mi smo dobili sve sporove vezano za pristupni put. Na žalost, oni su ubili moju kćer, kazala je svjedokinja pred sucem Zlatkom Kojundžićem koji vodi postupak protiv Slavice Merdanović.