Otvorena istraga

Na privremenom gradilištu u PGŽ-u postupili protivno propisima o zaštiti na radu. Radnik pao, nisu zvali Hitnu te je preminuo

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Iako su bili svjesni lošeg stanja oštećenika, nisu pozvali hitnu pomoć pa je radnik preminuo tijekom noćiŽupanijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv protiv trojice hrvatskih državljana (1962., 1957. i 1979.) i pravne osobe sa sjedištem u Karlovačkoj županiji zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, kao i protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1983. i 1998.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nepružanja pomoći.


Priopćili su kako postoji osnovana sumnja da su 18. ožujka 2022. na području Primorsko-goranske županije, na privremenom gradilištu okrivljene pravne osobe, prvookrivljenik (1962.) kao direktor, a drugookrivljenik (1957.) kao voditelj gradilišta; odgovorni za provođenje zaštite na radu, pristajući na opasnost za život i tijelo ljudi, postupili protivno propisima o zaštiti na radu, odnosno propustili osigurati mjesto rada postavljanjem zaštitne ograde, radnika osposobljenog za pružanje prve pomoći, liječničku pomoć u slučaju ozljede na radu, te dopustili obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada radniku bez dokaza o zdravstvenoj sposobnosti i propustili zabraniti rad radnika pod utjecajem alkohola.


Uslijed navedenog je, na neosiguranom dijelu gradilišta, 59-godišnji radnik (1963.), pod utjecajem alkohola, pao s visine od 2,4 metra zajedno s miješalicom za beton i kamenom ertom te zadobio višestruke ozljede pa je, po nalogu trećeokrivljenika (1979.) kao pomoćnika voditelja gradilišta, odvezen u privremeni smještaj.
Dvojicu okrivljenih radnika (1983. i 1998.) se tereti da, iako su bili svjesni lošeg stanja oštećenika, nisu pozvali hitnu pomoć pa je oštećeni radnik preminuo tijekom noći.