PU zagrebačka

Na Kenedyevom trgu maskirani muškarci napali 36-godišnjaka i policiju. Oštetili i službeni auto pa pobjegli

Šarlota Brnčić

foto: arhiva NL/Sergej Drechsler

foto: arhiva NL/Sergej Drechsler

Fizički napad u krugu studentskog doma, za sada, se ne dovodi u vezu s tzv. "navijačkim nasiljem".Policijska uprava zagrebačka detaljno je izvijestila o događajima koji su pratili jučer održanu utakmicu između nogometnih klubova Dinamo i Hajduk s početkom u 17.30 sati na Maksimirskom stadionu, a koju je s tribina pratilo i pogledalo oko 9.200 gledatelja, od kojeg broja je njih 2.250 bilo gostujućih navijača.


U službene prostorije policije je tako, prije, za vrijeme i nakon utakmice, zbog prekršaja, dovedeno ukupno 14 navijača zbog prekršaja iz članka 4. Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te je jedan od njih počinio i prekršaj iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prekršitelji su starosti od 19 do 36 godina, dok je jedna osoba maloljetna.


Sa sigurnosnog aspekta cjelokupni organizirani dolazak i odlazak gostujućih navijača pod pratnjom policije, a koji su došli sa oko 365 raznih vozila te koji su i dopraćeni i ispraćeni na stadion, odnosno sa stadiona, prošao je u najboljem redu.
Izdvojeni slučaj dogodio se nešto iza 15 sati na Kenedyevom trgu gdje su policijski službenici postupali prema 36-godišnjaku zbog neovlaštene uporabe pirotehničkog sredstva, da bi u tom trenutku nekoliko maskiranih muških osoba tjelesno napalo 36-godišnjaka i policijske službenike, dok su isti potom oštetili i službeno vozilo policije te se udaljili s mjesta događaja. Liječnička pomoć ozlijeđenima pružena je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je utvrđeno da je policijski službenik lakše ozlijeđen, dok je 36-godišnjak zadobio teške tjelesne ozlijede. Kriminalističko istraživanje je u tijeku s ciljem prikupljanja obavijesti i korisnih saznanja o događaju.


Sigurnosnim pregledom prostora samog stadiona prije odigravanja utakmice, policijski su službenici pronašli skrivenih 197 komada pirotehničkog sredstva – “baklji”.


U konačnici prije, za vrijeme i poslije odigravanja utakmice, policijski su službenici bili raspoređeni na više lokacija na području grada s ciljem preventivnog djelovanja te su tako ujedno bili raspoređeni i u zoni studenskog doma u Jarunskoj ulici.


U 22.05 sati, više od dva sata nakon odigrane utakmice, prema prijavi oštećenika koji se obratio policijskim službenicima, u krugu studenskog doma došlo je do fizičkog napada najvjerojatnije od strane dvije osobe na 20-godišnjaka koji je lakše ozlijeđen. Do sada prikupljenim saznanjima kroz kriminalističko istraživanje i obavljenim razgovorom s oštećenim zasada se događaj ne može nedvojbeno dovesti u vezu s tzv. “navijačkim nasiljem” odnosno s odigravanjem utakmice kao niti s određenom navijačkom skupinom.  Nasilnog ulaska većeg broja osoba u objekt nije bilo, pogotovo jer su policijski službenici preventivno bili prisutni u blizini i ranije te pratili sva događanja.