S policijskog weba

Na graničnim prijelazima uhvaćeni s drogom, ali to nije sve

Vladimir Mrvoš

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZAU razdoblju od subote, 17. srpnja do petka 23. srpnja, na graničnim prijelazima Rupa, Pasjak, kao i na graničnom prijelazu Brod na Kupi, prilikom ulazne granične kontrole sankcionirano je 12 osoba zbog neovlaštenog posjedovanja droga. Riječ je o pet državljana Austrije, dva Nizozemske i Slovenije te po jedan državljanin Belgije, Italije i Njemačke. Sveukupno je od njih uzeto oko 50 grama marihuane, nekoliko grama kokaina, hašiša i ketamina. Zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, svima su izdani prekršajni nalozi kojima su im izrečene novčane kazne.


Službenici granične policije u istom vremenu evidentirali su i tri slučaja kršenja epidemioloških mjera na graničnim prijelazima i to dva na graničnom prijelazu Rupa i jedan na graničnom prijelazu Brod na Kupi. Državljanka Republike Hrvatske i trojica državljana Sirije prekršili su propisano vrijeme tranzita, dok je državljanin Njemačke pristupio graničnoj kontroli unatoč važećoj mjeri samoizolacije.


Spomenutim osobama izdani su prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja, u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te im je izrečena novčana kazna u iznosu od 8.000 kuna.


S računa tvrtke podignula oko 306.000 kuna kojeg je iskoristila za osobne potrebe
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz počinjenje kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Za počinjenje navedenog kaznenog djela sumnjiči se 58-godišnja hrvatska državljanka, koje je počinila kao odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije.
Naime, u razdoblju od lipnja 2018. do kolovoza 2020. godine osumnjičena je povrijedila dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg je zastupala na način da je sa žiro-računa društva u više navrata podignula gotovinski iznos oko 306.000 kuna kojeg je iskoristila za osobne potrebe.


Navedeni iznos je naknadno uknjižen na žiro račun odobrenih pozajmica navedene tvrtke koje do danas nisu vraćene, niti je trošenje navedenog iznosa pravdano vjerodostojnom knjigovodstveno-poslovnom dokumentacijom. Time je osumnjičena za sebe prisvojila gotovinska sredstva i trgovačkom društvu prouzročila materijalnu štetu.


Po završetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, protiv 58-godišnjakinje podnijeta je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.


Nedopušteno glisirali uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara


Pomorska policija tijekom ljetnog razdoblja poduzima niz pojačanih mjera u nadzoru prometa na moru, s ciljem sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača i ronioca te povećanja opće sigurnosti na moru.


Riječka Postaja pomorske i aerodromske policije u proteklih tjedan dana je zatekla ukupno 32 plovila kojima su upravljali strani nautičari, a koji su nedopušteno glisirali uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara. Policijske posade su u spomenutom razdoblju u arhipelagu otoka Krka i Raba te Crikvenice i Jadranova u nedopuštenom glisiranju zatekle plovila kojima je upravljalo 10 državljana Njemačke, sedam državljana Slovenije, pet državljana Austrije, zatim tri državljana Poljske, dva državljana Češke, kao i državljanin Belgije, Bosne i Hercegovine, Danske, Slovačke i Švicarske. Svim navedenim nautičarima su zbog počinjenih prekršaja prema odredbama Pomorskog zakonika izrečene novčane kazne.


I ovom prilikom pozivamo nautičare i ronioce, ali i kupače, na oprez i poštivanje svih pravila i propisa te na odgovorno ponašanje dok su u moru, kako ne bi došlo do neželjenih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.