Moderno ropstvo

MUČNI SLUČAJ Ropkinju držale dvije sestre: ‘Liljana je imala veliku aferu još prije 15 godina’

P. N.Dvije dobrostojeće sestre, 57-godišnja Liljana Z. i njezina tri godine mlađa sestra Jasenka Z. završile su kod pritvorskog nadzornika jer su više od četiri godine 45-godišnjakinju držale kao robinju.


– Ljiljani to nije prvi problem sa zakonom. Sjećam se da je prije 15-ak godina bila velika afera jer je na dječaku jednog svog radnika s kojim je bila u vezi gasila čikove. Zlostavljala je to dijete, ali izvukla se na psihu – rekao je jedan mještanin za Jutarnji list.


Višegodišnje zlostavljanje 45-godišnjakinje kulminiralo je prošlog četvrtka kad se Ljiljana Z. sukobila s “robinjom”, vrijeđala je i omalovažavala, a “robinja” joj se konačno suprotstavila i čak su se i fizički sukobile. Žrtva je nakon toga odlučila zatražiti pomoć policije. Ustanovili su da su sestre nesretnu ženu još u kolovozu 2015. zaposlile u svom trgovačkom društvu koje se bavi proizvodnjom betonske galanterije. Kad bi dobila plaću, morala je odlaziti s njima u banku i predati im veći dio. Ni to nije bilo dosta, pa je morala i u njihovoj kući obavljati kućanske poslove, u radne dane, vikendima i blagdanima od jutra do kasno uvečer bez godišnjih odmora i slobodnih dana.
Ljiljana ju je prisiljavala da na poslu ostaje i do 23 sata, a nekad i duže, uz minimalne količine hrane. Oduzele su joj mobitel i zabranili kontakte s obitelji. Kad je Ljiljana Z. adaptirala svoju kuću na Črnomercu, bez znanja “robinje” iznijela je njezinu liječničku dokumentaciju. Policija tvrdi da je Ljiljana Z. u ljeto ove godine kad se “robinja” ozlijedila na radu istoj zabranila da liječnicima kaže da se to dogodilo na radnom mjestu, otkriva Jutarnji list.