Ratni zločinac

Mučio i ponižavao hrvatske ratne zarobljenike po srpskim konc-logorima, konačno je uhvaćen

Šarlota Brnčić

foto: Yannis Behrakis

foto: Yannis Behrakis

Zlostalvjao je šestoricu hrvatskih vojnika zarobljenih u Vukovaru, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine preminuo u logoru Sremska MitrovicaPolicijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, danas dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


Osnovano se sumnja da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima..


Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljeni na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo.
Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba.


Osumnjičeni je jučer uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je jutros predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u »Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika«.


Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 20 godina.