Oprez, stižu lažni policajci!

Mreža dobro organiziranih prevaranata “operira” po Hrvatskoj. Žrtvi umalo “izmuzli” više od 270 tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Žrtvu je na kućni telefon nazvao muškaracte se lažno predstavio kao policijski službenik i rekao kako je potkradaju službenice banke radi čega treba podignuti sav novac koji ima na računu, nakon čega ga mora predati policijskom službeniku u civilu koji će doći do nje na njenu adresu po novac, a da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istragePravovremenim, brzim i koordiniranim postupanjem policijskih službenika, a nakon dojave djelatnika banke na području Zadra, spriječena je prijevara kojom bi oštećena 76-godišnjakinja nepoznatim osobama predala novčani iznos veći od 270.000 kuna.


Žrtvu je na kućni telefon nazvao muškaracte se lažno predstavio kao policijski službenik i rekao kako je potkradaju službenice banke radi čega treba podignuti sav novac koji ima na računu, nakon čega ga mora predati policijskom službeniku u civilu koji će doći do nje na njenu adresu po novac, a da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.


Oštećena je ne sumnjajući u istinitost njegovih navoda, povjerovala u njegovu lažnu priču, te je istog dana, nešto kasnije otišla u banku u namjeri da podigne svoju ušteđevinu. Profesionalnom reakcijom djelatnika banke koji su odmah izvijestili policiju zbog sumnje na prijevara spriječene su daljnje posljedice.
U nastavku postupanja djelatnika Policijske uprave zadarske, istog dana, u večernjim satima na području Zagreba, pronađen je muškarac, hrvatski državljanin u dobi od 24 godine koji se dovodi u svezu s počinjenjem kaznenog djela.


Muškarac je uhićen te doveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje kojom prilikom se došlo do saznanja da je sudjelovao u preuzimanju i daljnjoj predaji novca, na način da je novac oštećene trebao preuzeti u Zagrebu te ga predati dalje prema organizatoru izvan granica Republike Hrvatske.


Nadalje, sumnja se kako se osoba, organizator činjenja ove vrste kaznenih djela, najvjerojatnije nalazi izvan granica Republike Hrvatske, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu se dostavio novac, sve u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi. Stoga se u odnosu na njega krim istraživanje nastavlja kao i u cilju utvrđivanja identiteta drugih osoba koje se dovode u vezu s prijevarom.