Osumnjičen za tri nedjela

MOBITEL ZA HEROIN Udarcima i prijetnjama do iPhonea na 24 rate

Fiore Vežnaver

Kristijan Božičić, ljubitelj droge i skupih mobitela / Snimio Roni BRMALJ

Kristijan Božičić, ljubitelj droge i skupih mobitela / Snimio Roni BRMALJ

Božičić je tukao i prijetio mladoj Riječanki prisilivši je da odu u Tower centar i da mu ona na svoje ime u prodavaonici jednog telekom operatera kupi iPhone XS od 10.000 kuna tako što je potpisala ugovor na 24 mjesecaRIJEKA Prijetnjama i udarcima prisilio je mladu Riječanku da za njega, a na svoj trošak, kupi skupocjeni Iphone, prijeteći joj i da dobro razmisli što će reći na sudu kada bude svjedočila o kupovini droge od njega.


Inkriminacije su to pod kojima je jučer poslijepodne u riječki zatvor smješten Kristijan Božičić (33) iz Rijeke, osumnjičen za tri kaznena djela: iznudu, sprečavanje dokazivanja i zlouporabu opojnih droga.


Božičić, nezaposleni konobar, sumnjiči se da je prva dva delikta počinio 4. lipnja, u večernjim satima, u jednom parku na Vežici, nakon što se našao sa svojom vršnjakinjom. Povod njihovom sastanku – prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj i u policijsku kaznenu prijavu – jest što je 33-godišnjakinja kao svjedok u postupku iskazala da je od njega kupovala heroin.


Ugovor na 24 mjeseca
Božičić ju je tada, sumnja se, fizički napao, tukao i prijetio joj, prisilivši je zatim da odu u Tower centar na Pećinama i da mu ona u svoje ime u prodavaonici jednog telekom operatera kupi vrijedni mobilni telefon.


Riječ o uređaju iPhone XS, vrijednom 10.000 kuna, a žrtva je ugovor sklopila na 24 mjeseca. Božičić se tereti da je nakon toga prijetio Riječanki da dobro razmisli što će reći kada bude bila pozvana na sud svjedočiti o tome kako je od njega kupila drogu.


Treća inkriminacija protiv Božičića vezana je za pretragu na adresi njegovog neprijavljenog boravišta na Zametu. Policija je pronašla malu količinu heroina, pakiranog u dvjema PVC vrećicama, tzv. suzama, preciznu digitalnu vagu s tragovima heroina i 18 tableta »heptanona«, lijeka s popisa droga.


Policija je objavila da su »pretragom doma i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni« pronađeni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa zlouporabom droga.


Prodaja narkotika


Božičć je nakon okončane policijske istrage priveden na ispitivanje u tužiteljstvo, a jučer poslijepodne i pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Vladu Bosnera, uz prijedlog da mu se odredi istražni zatvor iz dvaju razloga, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke (žrtvu) i ponoviti kazneno djelo.


Ocijenjen je osnovanim prijedlog za određivanjem pritvora Božičiću, koji je već osuđivan zbog kaznenih djela iz domene zlouporabe droga, a protiv njega je i u tijeku još jedan kazneni postupak zbog optužbe za prodaju narkotika.


Izvori bliski sudskim navode, s druge strane, da je on ovisnik o drogi, pa u ovom slučaju činjenica da je u njegovom posjedu pronađena manja količina heroina po njega možda i ne bi trebala biti posebno inkriminirajuća.