Podignuta optužnica

Mladić u ožujku organizirao party na Grobniku, pazio je na sve detalje osim jednog. Tuže ga za širenje zaraze

Šarlota Brnčić

Ilustracija (ne prikazuje party ni ljude iz teksta) / Foto Pixsell

Ilustracija (ne prikazuje party ni ljude iz teksta) / Foto Pixsell

Sve je najavio na društvenim mrežama, posjetiteljima osigurao narukvice, pribavio agregat, priključio zvučnike, ali u to vrijeme zbog epidemije bila su ograničena javna okupljanjaProtiv 20-godišnjaka je nakon okončanih dokaznih radnji riječko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi širenjem i prenošenjem zarazne bolesti.


Optužnicom mu se stavlja na teret da je tijekom veljače postupio protivno odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zarazne bolesti u svezi Odluke Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije Covid-19 na području Hrvatske od 11. ožujka 2020. te odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja od 26. veljače 2021.


Okrivljenika se tereti da je putem jedne društvene mreže, unatoč znanju za odluke, objavio organizaciju okupljanja na otvorenom prostoru većeg broja građana za 20. ožujka na području Grobnika.
Nadalje, da je naplaćivao ulaz i dijelio narukvice kao dokaz sudjelovanja u okupljanju te je u svrhu održavanja zabave pribavio agregat na kojeg je priključio rasvjetu, glazbenu liniju i zvučnike putem kojih je reproducirao glazbu okupljenim osobama.


Tereti ga se da je u dogovoreno vrijeme na okupljanu sudjelovalo najmanje pedeset osoba čime je prisutne doveo u opasnost od širenja zarazne bolesti.