Tužiteljstvo ga nije predložilo

Mladić koji je pronašao tijelo nesretne Jasmine u zamrzivaču neće biti svjedok na suđenju Smiljani Srnec

P. N.

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELLDavid Balent, zaručnik Katarine Dominić Srnec, najstarije kćeri Smiljane Srnec (45), koji je u zamrzivaču u obiteljskoj kući našao tijelo ubijene Jasmine Dominić, nije među pet svjedoka koje je predložilo tužiteljstvo. 


24 sata je razgovarao s pravnicima koje takva odluka ipak ne čudi – iako je upravo on našao tijelo, u vezi je s kćeri optužene, pa postoji opasnost da bi mogao biti pristran. Osim toga, iako kao zaručnik ne može koristiti blagodat, kad bi se David i Katarina vjenčali prije početka suđenja, on bi mogao iskoristiti pravo i odbiti svjedočiti protiv bliskog tazbinskog srodnika.


Njegov iskaz, govore pravnici za 24 sata, s aspekta optužbe ionako nije presudan. Nesporna je činjenica da je tijelo Jasmine Dominić (23) nađeno 16. veljače ove godine u zamrzivaču u kući obitelji Srnec, kao što je nesporno utvrđeno da je Jasmina ubijena udarcima tupim predmetom po glavi. Jedino bitno što varaždinski sud mora utvrditi jest to je li ju ubila Smiljana, kako tvrdi tužiteljstvo.


Budući da svi bliski članovi obitelji, koji bi mogli imati nekih spoznaja, šute, kao i optužena, za pretpostaviti je da bi se tužiteljstvo moglo okrenuti nekim drugim indicijama, primjerice tko je imao motiva i prilike ubiti Jasminu.
Ako Smiljana nije ubila sestru, zbog čega je godinama lagala da je s njom u kontaktu? Podsjetimo, Jasmina je nestala 2000., a njezin nestanak službeno je prijavljen tek 2005. godine. Što se tiče otisaka pronađenih na najlonu u koji je bilo zamotano Jasminino tijelo, oni sami po sebi, bez nekih drugih indicija, nisu dokaz da je upravo Smiljana ubila sestru.


Suđenje počinje ispitivanjem tri svjedoka 15. listopada, nakon čega će biti još najmanje tri ročišta. U slučajevima kad se optuženik izjasni da nije kriv, kao što tvrdi Smiljana, uobičajeno obranu iznosi na kraju, nakon što tužiteljstvo otkrije čime raspolaže, pišu 24 sata.