Kaznena prijava

Mladi direktor trgovačkog društva utajom poreza oštetio državni proračun za 2 milijuna kuna

Šarlota Brnčić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nije vodio poslovne knjige koje je obvezan voditi.Temeljem zapisnika o provedenom nadzoru Porezne uprave Ministarstva financija, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom iz Nuštra zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


U nakani neosnovanog umanjenja obveze plaćanja dužnih poreznih davanja, osumnjičeni je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Vukovara, u razdoblju od svibnja do listopada 2020. godine u poslovnim knjigama iskazivao porez protivno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost čime je trgovačko društvo steklo nepripadnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od preko 2.000.000 kuna.


Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i kako tijekom 2020. godine nije vodio računovodstvene poslove sukladno odredbama Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu, odnosno nije vodio poslovne knjige koje je obvezan voditi te je tako onemogućio preglednost poslovnih događaja.
Protiv osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.