Prevaren

Mislio da pomaže rođakinji, a kad tamo “prešao” ga neznanac. Radilo se o lažnom profilu

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Ilustracija / Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Poruku primio putem društvene mreže, no ne od člana obitelji.Djelatnici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu od 46-godišnjaka kojom prijavljuje kazneno djelo prijevare.


Naime, oštećeni je putem društvene mreže primio poruku od osobe za koju je mislio da se radi o njegovoj rođakinji, a kojom ga traži novčanu pomoć za kupnju uređaja za što su joj potrebni “paysafecard” e-bonovi.


Oštećeni je kupio navedene bonove u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna, a potom joj je putem društvene mreže dostavio fotografije e-bonova kako bi potvrdila uplatu. Nakon toga je profil na društvenoj mreži bio izbrisan. Potom je kontaktirao rođakinju te mu je ona potvrdila da se radi o lažnom profilu te je shvatio da je prevaren.
Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


Savjetuje se građanima da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.


Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.