Potvrđeno

Ministrica Žalac ima status okrivljene, pokrenuta istraga o prometnoj nesreći: ‘Ne znam ništa o tome’

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekOpćinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima otvorilo je formalno istraživanje protiv ministrice Gabrijele Žalac kao okrivljenice za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.


Iz odgovora spomenutog tužiteljstva Jutarnjem listu proizlazi, iako nije izrekom navedeno, da je ministrica Žalac o tome u međuvremenu i obaviještena te da joj je kao okrivljenici uručena pouka o pravima. Radi se zapravo o posve uobičajenoj proceduri kod sličnih prometnih nesreća propisanoj zakonom kako bi se mogle provesti sve potrebne dokazne radnje i kako bi se na koncu mogla donijeti odluka o odbacivanju prijave protiv okrivljene osobe ili podizanja optužnice.


Međutim, u konkretnom slučaju od početka se donekle odstupalo od uobičajene prakse. Podsjetimo, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sudjelovala je u prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Automobilom je, kako je tada priopćila policija, naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza. Inače, u cijeloj toj ulici nema ni jednog pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma noge. Iako se baratalo informacijama da je ministrica Žalac vozila brzinom manjom od propisanog ograničenja te da je djevojčica istrčala na kolnik, tek treba na adekvatan način utvrditi pod kojim je okolnostima došlo do naleta, te je li se Gabrijela Žalac, ipak ogriješila o stroge odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje da je vozač “dužan obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku ili stupaju na kolnik”. Zato je ključno provođenje dokazne radnje prometnog vještačenja, piše Jutarnji.
“Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da ovo državno odvjetništvo provodi istraživanje sukladno čl. 213. st. 1. ZKP-a u tijeku kojeg je provedena dokazna radnja ispitivanja svjedoka te naloženo kombinirano sudsko-medicinsko i prometno vještačenje”, naveli su iz ODO Vinkovci. Nisu izravno odgovorili jesu li o tome obavijestili ministricu Žalac, ali su napomenuli da su poduzete sve radnje “sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku (čl. 213. st. 2. ZKP-a)”, a upravo ta odredba odnosi se na obvezu obavještavanja okrivljenika.


– Nemam pojma o tome i ne želim ništa dalje komentirati – komentirala je za 24 sata ministrica Žalac.