Obrana policajca Županijski sud smatra nenadležnim

“Miniran” početak suđenja bivšem šefu smjene opatijske policije. Ukrao je mobitel i novac iz sefa?

Fiore Vežnaver

Raić je optužen da je kao šef smjene Policijske postaje Opatija prisvojio oko 8,6 tisuća kuna i mobitel / Foto Sergej DRECHSLER

Raić je optužen da je kao šef smjene Policijske postaje Opatija prisvojio oko 8,6 tisuća kuna i mobitel / Foto Sergej DRECHSLER

Branitelj optuženog smatra da bi se moglo raditi o krađi i pronevjeri, a ne o zlouporabi položaja i ovlasti, kako šefa smjene Policijske postaje Opatija tereti USKOK RIJEKA Prijedlog obrane da se sud proglasi nenadležnim za vođenje postupka odgodio je jučer početak suđenja Alenu Raiću (48) iz Rijeke, optuženom da je kao šef smjene Policijske postaje Opatija prisvojio oko 8,6 tisuća kuna i mobitel, vlasništvo troje građana. USKOK-ovom optužnicom Raić se tereti za tri kaznena djela: zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te oduzimanje ili uništenje službenog spisa.


Branitelj optuženog, odvjetnik Vlado Vladika, prije početka glavne rasprave ustao je sa stajalištem kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o krađi i pronevjeri, a ne o zlouporabi položaja i ovlasti, što bi značilo slučaj nije u nadležnosti USKOK-a, ni Županijskog suda u Rijeci.


Pravo žalbe


– Ne, radi se o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti, pa je nadležan županijski sud – reagirao je zastupnik USKOK-a. Vijeće, kojem predsjeda sutkinja Ika Šarić, odbilo je prijedlog obrane, uz obrazloženje da je sud u ovoj fazi postupka vezan za činjenični opis i pravnu oznaku kaznenog djela navedenima u optužnici, što znači da je u nadležnosti županijskog suda. No, obrana ima na ovu odluku pravo žalbe, pa je suđenje odgođeno na neodređeno vrijeme.
Alen Raić se optužnicom USKOK-a tereti da je kaznena djela počinio u razdoblju od rujna 2014. do studenog 2016. godine. Navode se tri slučaja u kojima je kao šef smjene Policijske postaje Opatija »iskoristio svoj položaj i time sebi pribavio korist, te kao službena osoba protupravno sakrio službenu ispravu«. Radi se o tome da je iskoristio situaciju da su mu bili dostupni predmeti koje su pronašli građani, te ih predali policiji radi njihovog vraćanja vlasnicima.


Uzeo i zapisnik


U prvom slučaju u rujnu 2014. godine je, po optužbi, Raić iz metalnog sefa u prostorijama operativnog dežurstva Policijske postaje Opatija uzeo i zadržao mobitel i bankovnu karticu, u vlasništvu državljanke Južne Koreje. Tereti se i da je uzeo zapisnik o pronađenim predmetima, sačinjen kod njihovog preuzimanja.


Drugi inkriminirani slučaj datira iz jeseni 2016. godine, kada je, tvrdi USKOK, Raić iz novčanika stranog državljanina uzeo 900 eura, što iznosi 6.750 kuna, a nakon vraćanja novčanika vlasniku zapisnik o pronađenim predmetima nije pohranio u službeni registrator, već ga zadržao za sebe.


Sličan slučaj dogodio se i u studenom 2016. godine, kada je tadašnji šef smjene Policijske postaje Opatija iz sefa uzeo pohranjeni novčanik jednog građanina, u kojem su se nalazili dokumenti, bankovne kartice te 450 kuna i 200 USD (u protuvrijednosti oko 1.369 kuna). Zapisnik o pronađenim predmetima je prisvojio, a USKOK ga tereti i da je lažirao vrijeme kada je pronađeni novčanik pohranjen u policijski sef.


USKOK u svojoj optužnici predlaže da se Raić proglasi krivim i obveže da uplati u državni proračun 8.569 kuna, na ime koristi ostvarene kaznenim djelima. Optuženi Raić u istrazi se odlučio na obranu šutnjom.