Detaljno pregledali

Među namještajem vozač teretnog pokušao prokrijumčariti 100.000 komada cigareta marke Marlboro

Šarlota Brnčić

Foto: Carinska uprava

Foto: Carinska uprava

Deklarirana roba bila je od pošiljatelja iz BiH za primatelja u ŠvicarskojProvodeći pojačane mjere nadzora na autocesti A3 u smjeru Zagreba, na odmorištu Rastovica ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar izvršili su kontrolu teretnog vozila registarskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao državljanin BiH.


U vozilu se prevozila deklarirana roba (namještaj) od pošiljatelja iz BiH za primatelja u Švicarskoj.


Nadzorom je utvrđeno da je presječeno i metalnom spojnicom spojeno carinsko uže na koje je bila postavljana carinska plomba, a koje osiguravaju robu.
Pregledom navedenog vozila RTG uređajem utvrđeno je da se u teretnom prostoru nalazi dio robe koja izgledom i pakiranjem odstupa od deklarirane robe.


Detaljnim pregledom tovarnog prostora pronađene su kartonske kutije ispunjene štekama cigareta i to: 10 kartonskih kutija po 500 kutija cigareta, ukupno 5.000 kutija cigareta (100.000 komada cigareta) marke MARLBORO GOLD koje je vozač pokušao prokrijumčariti u carinsko područje EU.


Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 257. stavak 1. Kaznenog zakona, Služba za mobilne jedinice Vukovar je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, a pronađene cigarete su oduzete sukladno članku 257. stavak 2. Kaznenog zakona.


Kao sredstva počinjenja kaznenog djela privremeno su oduzeti sklop vozila i deklarirana roba – namještaj u ukupnoj količini od 143 kolete i bruto težine 4.983,70 kg.