Europski sud

Marokanac jedini preživio požar u policijskom podrumu na Bajakovu, Hrvatska mu mora platiti 15.000 eura

Portal Novi list, Hina

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska je proglašena krivom zbog povrede ljudskih prava marokanskog azilantaOdluka o mogućoj žalbi na presudu suda u Strasbourgu uslijedit će nakon detaljne analize slučaja u kojem je Hrvatska proglašena krivom zbog povrede ljudskih prava marokanskog azilanta, jedinog preživjelog u požaru policijskih podrumskih prostorija na Bajakovu u ožujku 2015.


“Prvo treba detaljno pregledati presudu, analizirati je, upoznati s njom sva nadležna tijela i tek onda slijedi odluka o podnošenju zahtjeva Velikom vijeću, ako postoje odgovarajući pravi argumenti za taj postupak”, izjavila je u srijedu Hini hrvatska zastupnica pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) Štefica Stažnik.


Što sve Hrvatska treba platiti?


Njen ured ranije u srijedu je izvijestio o presudi kojom je ESLJP ustvrdio da je Hrvatska povrijedila Konvenciju o zaštiti ljudskih prava zbog propusta nacionalnih vlasti da poduzmu dovoljne mjere za zaštitu života i tijela podnositelja koji je stradao u požaru u policijskoj postaji.
Sud u Strasbourgu u utorak je objavio da hrvatske vlasti nisu osigurale dostatnu i razumnu zaštitu života Marokancu Abdeljalilu Daraibouu pa mu država mora isplatiti 15.000 eura odštete uz eventualne odgovarajuće poreze i 5000 eura troškova postupka.


Hrvatska policija pronašla je marokanskog državljanina i još trojicu migranata 27. ožujka 2015. godine u ranim jutarnjim satima u kamionu u kojem su pokušali ilegalno ući u Hrvatsku iz Srbije.


U požaru u policijskim prostorijama te večeri poginula su trojica migranata, a Daraibou je teško ozlijeđen. U tužbi protiv Hrvatske potraživao je 80.000 eura na ime nematerijalne štete.


CMS: Hrvatska krši ljudska prava migranata


Na presudu se priopćenjem u srijedu osvrnuo i Centar za mirovne studije (CMS) koji je u postupku surađivao s Daraibouovom odvjetnicom Lidijom Horvat, navodeći da je riječ o drugoj presudi koja utvrđuje da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglica i drugih migranata.


“I ova presuda, baš kao i ona prethodna u slučaju malene Madine Hussiny i njezine obitelji, potvrđuje ono na što CMS godinama upozorava: istrage u kaznena djela počinjena prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata, a više institucija koje trebaju štititi vladavinu prava i ljudska prava – ne rade svoj posao”, navode u priopćenju.


Dodaju da je iz navedenih slučajeva vidljivo da je postupanje nadležnih institucija za cilj imalo odvratiti migrante od ostvarivanja prava, staviti ih u situacije zbog kojih im je bilo nemoguće ostati u Hrvatskoj i onemogućiti im pristup sustavu azila, ali i pristup pravnim lijekovima kojima bi mogli zaštititi svoja prava.