Mračna tajna

Manijak na kvarnerskom otoku spolno zlostavljao hendikepiranog mladića. Nije mu bio prva žrtva…

Slavica Kleva

Ilustracija Sergej Drechsler

Ilustracija Sergej Drechsler

Manijak bi noću uznemiravao jadnog mladića premda mu je dečko jasno davao na znanje da ga ostavi na miru. Kad je njegova nevjenčana supruga shvatila što se zbiva, sve je prijavila, a tad je otkrivena mračna tajna



RIJEKA Potkraj siječnja ove godine 59-godišnjak koji živi u izvanbračnoj zajednici na jednom kvarnerskom otoku priveden je u Istražni centar Županijskog suda pod sumnjom da je spolno uznemiravao i bludničio nad tek punoljetnim mladićem.


Istraga je u međuvremenu završena, a Općinsko državno odvjetništvo protiv besprizornog 59-godišnjaka podiglo je optužnicu i produljilo mu istražni zatvor u kojem ostaje sve dok ne počne suđenje.


Tijekom kolovoza prošle godine pa do kraja siječnja ove godine 59-godišnjak je s ciljem zadovoljenja spolnog nagona koristio svaku priliku kad bi se našao sam u društvu mladića koji je u bliskom srodstvu njegove izvanbračne supruge. Uznemiravao bi ga noću, zavlačio mu ruke u predjelu prepona, milovao mu spolovilo, premda mu je mladić, inače s poteškoćama u razvoju, jasno davao na znanje da ga ostavi na miru.




Često ga je dok su bili sami uznemiravao govoreći mu da će se morati naviknuti da ga oralno zadovoljava kao što je na to navikao i neke druge mladiće. Promatrao bi ga za vrijeme tuširanja, jednom riječju, vrebao u pravom smislu kao predator u ljudskom obliku. Srećom, izvanbračna supruga prijavila je policiji sve te događaje »zbrojivši dva i dva«, shvativši što se zapravo događa onog trenutka kada je i sama zamijetila da mu je znao ulaziti u kupaonicu i dirati ga po nogama.


Nažalost, u daljnjem tijeku istrage utvrđeno je i kako ovo optuženiku nije prva prijava za takva kaznena djela, predator je već prijavljivan za bludne radnje i spolno uznemiravanje.


Tužiteljica je upravo iz tog razloga naglasila da je riječ o osobi koja je već pravomoćno osuđivana zbog istog i istovrsnog kazenog djela i to dvjema presudama izrečenih na Općinskim sudovima u drugim gradovima Hrvatske. Da bude cijela situacija tragičnija, optuženik je ovo posljednje kazneno djelo počinio u roku kušnje, dakle bio je pod uvjetnom osudom, pa zbog toga, navodi tužiteljica, »postoji opravdana bojazan i osobite okolnosti koje upućuju da bi okrivljenik puštanjem na slobodu mogao ponoviti kazneno djelo ili dovršiti pokušano odnosno počiniti teže od onog kojim prijeti ukoliko bi se u daljnjem tijeku postupka branio sa slobode. Ovaj put tužiteljica predlaže bezuvjetnu zatvorsku kaznu, traži da se optuženiku izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.