Bjegunac od pravosuđa

Mamić o tome zašto je upravo iskeširao 52 milijuna državi: “Nikad ja tu nisam bio radi novca!”

Portal Novi list

Zdravko Msmić / Foto Denis LOVROVIĆ

Zdravko Msmić / Foto Denis LOVROVIĆ

Iduća tri mjeseca hrvatski sport može živiti od mog novca. Ili možete sagraditi 7 škola. Ili bolnicu. Ili pola stadiona, poručuje Zdravko MamićOdbjegli bivši šef Dinama Zdravko Mamić hrvatskoj državi platio je 52 milijuna kuna, na što ga je obvezala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku, a zbog izvlačenja novca iz Dinama.


Do ovoga je došlo nakon sporazuma koje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sklopilo s njegovom suprugom, a Mamić je sad objasnio zašto je to točno učinio, premda je u bijegu od hrvatskog pravosuđa u svojoj rezervnoj domovini, Bosni i Hercegovini.


Državno odvjetništvo, ne navodeći imena, potvrdilo da je radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018. sa suprugom osuđenika 28. lipnja 2021. sklopila sporazum o namirenju.


Na što se obvezala Mamićeva supruga
Država je i prije sklapanja sporazuma s Mamićevom suprugom, a nakon što je presuda postala pravomoćna, naplatila ranije blokiranih 7,5 milijuna kuna.


Supruga se sporazumom obvezala ispuniti preostalu obvezu od 44,5 milijuna kuna u roku od 30 dana. Navedeni iznos uplaćen je 21. srpnja 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske, doznaje se u državnom odvjetništvu.


Zdravko Mamić 2018. godine osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Vrhovni sud je u ožujku ove godine potvrdio sve ključne dijelove presude za Zdravka i Zorana Mamića.


Protiv Mamića i suradnika vodi se još jedno suđenje zbog izvlačenja novca iz Dinama, a pod istragom je i zbog podmićivanja osječkih sudaca kojima je davao mito kako bi mu pogodovali.Mamić: “Nikada u povijesti nije…”


Zdravko Mamić se danas o svemu oglasio na Facebooku. Njegov status prenosimo u cijelosti.


“Nikada u povijesti na jednog čovjeka, koji je u hrvatski sport iz inozemstva donio milijarde kuna, nije bio organiziran bešćutan lov.


Nikada u povijesti nije naređeno da se jednu osobu pošalje i osudi u leglu kriminala, na mjestu gdje su jedini zakon reket, lopovluk i ucjena.


Nikada se nisu kriminalci, političari i mediji ujedinili kako bi uništili jednu osobu i njegovu obitelj.


Nikada u povijesti nije osuđen čovjek za kojeg su svi svjedoci tužiteljstva, pravni autoriteti i oštećenik rekli da je nevin.


Nikada u povijesti nije osuđen čovjek koji je iz 9. kruga pakla nogometni klub digao u nebesa.


Nikada u povijesti nije čovjek kojeg su osudili lopovi pokrenuo reformu pravosuđa i u zatvor smjestio krivosuce koji su ga reketarili.


“Presudu donijele sluge zla”


Nakon što sam svoj život posvetio izgradnji hrvatskog sporta, Dinama i reprezentacije, o čemu sve govore rezultati istih, u tišini sam žrtvovao egzistenciju svoje obitelji i tražio ženu svog života da uplati 52 milijuna kuna u hrvatski proračun.


Učinio sam to na osnovi presude koju su donijeli sluge zla, ljubitelji keša, sisači državnih para, pijanice, jadnici i izrabljivači, čije će boravište zauvijek biti između zatvora i stupa srama, iako sam imao svako pravo da ne učinim tako. Osudili su me kriminalci za djelo koje nisam učinio.


Odlučio sam uplatiti u hrvatski proračun iznos koji je veći od jedne četvrtine proračuna za sport jedne članice EU od 4 milijuna ljudi. Jedan čovjek uplatio je dakle kao milijun poreznih obveznika.


Više nego tisuće hrvatskih tvrtki u godini dana. Iduća tri mjeseca hrvatski sport može živiti od mog novca. Ili možete sagraditi 7 škola. Ili bolnicu. Ili pola stadiona.


“Svojim rukama stvorio sam 50 milijunaša”


U siromašnoj zemlji u kojoj sam sa suradnicima svojim rukama stvorio preko 50 milijunaša, bez kojih bi ta zemlja bila još siromašnija nego što je.


Zašto, pitate se? Zato jer Zdravko Mamić nikad nije bio tu zbog novca. Ja sam tu zbog strasti i ljubavi, jer je to moj život.


I zato jer je to moj život, uskoro ću u reformi pravosuđa onemogućiti da se ovakva situacija ponovi.


Učinit ću pravosuđe transparentnim kako bih zaštitio sve vas. Jer kamen koji odbaciše pravosudni varalice postade kamen zaglavni. Uskoro!”, napisao je Mamić.