Crni kombi

‘Mama, nikad neću zaboraviti to lice’: U Zagrebu usred bijela dana pokušana otmica 11-godišnjaka?

Bojana Guberac

Odmah sam zvala policiju, pitali su me trebaju li doći, rekla sam ne, jer je dijete bilo na sigurnom, a živim 300-injak metara od policije, pa sam sa sinom išla prijaviti slučaj. Kada sam došla pitali su me: ˝Zar niste rekli da vam ne trebamo?", kaže dječakova majka11-godišnji dječak išao je u pekarnicu po kruh u Ulici Vila Velebita u zagrebačkoj Dubravi uobičajenim putem. Krenuo je prema trgovačkom centru koji ima dva izlaza, jedan na pekarnicu i drugi na stranu parkinga iza kojeg, u jednom od nebodera, živi.


Nažalost, na tom putu pokušali su ga – oteti.


– Kada je dijete kupilo kruh, krenulo je kroz prolaz Kauflanda i tu ga je čovjek zamolio da mu pomogne nešto unijeti u kombi, što je moje dijete odbilo znajući da smije pomoći samo susjedima koje poznaje. Prošao je kroz trgovački centar i na drugoj strani parkinga ga je opet čekao isti crni kombi varaždinskih registracija. Moj sin ga je primijetio i počeo bježati. Iz kombija je iskočio čovjek smeđe kratke, visok oko 175 centimetara i star oko 40 godina. Na sebi je imao crvene tenisice, tamne traperice i crnu jaknu. Trčao je za mojim djetetom i vikao ‘stani’. Moje sin je vikao cijelo to vrijeme ‘upomoć’ i bježao između auta jer je znao da će ga na čistini uloviti. Na sreću, tada je došao neki automobil iz kojeg je izletio čovjek i pomogao mom djetetu govoreći mu da bježi. Dijete je pobjeglo, a jedino što je vidio je to da je njegov napadač udario tog čovjeka i da je kombi brzo napadača opet pokupio. Uputili su se u nepoznatom smjeru, rekla je za naš list Zdravka O. , dječakova majka.
Istraumatizirani dječak je nakon navedenog događaja došao u stan i nijemo spustio kruh na stol. Od šoka nije govorio, navodi majka.


– Primijetila sam da nešto nije u redu jer je bio blijed i izgledao je preplašeno. Odmah sam ga pitala što je bilo, ali nije mogao govoriti. Užasno sam se prepala, odjeća mu je bila mokra od znoja i jedva je progovorio: ˝Mama, skoro su me oteli.˝


– Odmah sam zvala policiju, pitali su me trebaju li doći, rekla sam ne, jer je dijete bilo na sigurnom, a živim 300-injak metara od policije, pa sam sa sinom išla prijaviti slučaj. Kada sam došla pitali su me: ˝Zar niste rekli da vam ne trebamo?˝.


Nije mi jasno do danas zašto su trebali dolaziti do mog stana, ako je dijete bilo na sigurnom, bilo mi je logično da će izaći na teren. Da su dobili dojavu da se negdje nalazi diler s drogom, zatvorili bi cijelu Dubravu, kaže majka koja se ne osjeća sigurno i zaštićeno od strane sustava, dodatno činjenicom da suprug radi terenski posao pa je sama sa sinom kojeg odvozi i dolazi po njega u školu.


Dječak se u školi osjeća sigurno, kaže majka, ali ne radi više uobičajene aktivnosti, kao što je šetnja sa psom.


Kada se slučaj dogodio, 28. veljače, kamere u Kauflandu, doznajemo, nisu radile:


˝Šogor je odmah išao provjeriti u Kaufland, ali kamere nisu radile. Na info-pultu je djelatnica koja je radila rekla da će obavijestiti voditeljicu. Sutradan sam ja otišla provjeriti, ne znam je li se radilo o istoj djelatnici, ali dobila sam isti odgovor ˝, kazala je majka.


Majka tvrdi kako ovo nije prvi slučaj s crnim kombijem, već da se isti slučaj dogodio prije nekoliko mjeseci na Jordanovcu, a i da su joj se javile u inbox na Facebooku mnoge majke spominjući isti crni kombi.


Navodi da su joj u policiji rekli kako u Dubravi u 28 godina nije bilo slučaja pokušaja otmice djeteta:


˝Ne znam zašto policija zataškava takve stvari. Nekada sam mislila kada bih vidjela nešto slično da je to napuhavanje novinara, a sada vidim da je došlo vrijeme da se takve stvari zataškavaju i da se novinari boje pisati o tome. O tome se mora pisati. Sjećam se kada je nasred Kalelarge jednom čovjeku žena pokušala oteti dijete i to nije jedini slučaj. To se stalno dešava oko nas. Moje dijete se snašlo i uspjelo pobjeći, ali neće svako dijete biti te sreće˝.


U službenom odgovoru PU zagrebačke koji nam je dostavljen stoji da ˝po navodu djeteta, na području Dubrave u Ulici Vile Velebita djetetu se obratio nepoznati muškarac iz crnog kombi vozila, a koji je u jednom trenutku nakon kratke komunikacije i potrčao za djetetom, zbog čega se dijete tada isto tako, trčeći udaljilo od njega i uputilo na adresu stanovanja˝.


Dodaju kako je nakon zaprimljene dojave u policijskoj postaji obavljen razgovor s majkom i djetetom nakon čega su poduzete mjere i radnje u cilju razjašnjavanja okolnosti događaja kao i utvrđivanja elemenata eventualnog kaznenog djela na štetu djeteta.


– Temeljem prikupljenih obavijesti i provedenih izvida na terenu, nisu za sada potvrđeni navodi o počinjenju kaznenog djela ili prekršaja na štetu djeteta, navode u odgovoru.


– Po svemu ovome ispada kako policija ovo smatra bezrazložnim dizanjem panike. Ispada da takav kombi ne postoji i da moje dijete umišlja traume i laže. Moj sin bi prepoznao tog čovjeka da ga nađu jer mi je rekao: ˝Mama, nikada neću zaboraviti to lice˝. Kombi postoji, samo nije nađen. To su za mene dva različita pojma. Voljela bih da se ovo shvati ozbiljno, komentar je majke na policijski odgovor.


– Policijski službenici PU Zagrebačke i nadalje će, s ciljem pronalaska spomenutog vozila i osobe, temeljem do sada prikupljenih obavijesti angažirano pratiti eventualna slična događanja uz rad po navedenoj prijavi kao bi se razjasnile sve okolnosti ovog događaja. Ujedno napominjemo da su svi policijski službenici upoznati s okolnostima zaprimljene dojave, te da kroz redovan rad na terenu usmjereno djeluju s ciljem uočavanja eventualno sličnih događaja, napisali su iz policije na kraju odgovora našem listu.