Zaštitari životinja zgroženi

Lovcu iz Muća koji je okrutno mučio pse, veterinarska inspekcija vratila životinje

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

Ovo nije završena bitka. Nadamo se da će mu sud oduzeti pse. Takvu odluku iščekujemo, kaže Zvonimir Filipović iz no-kill skloništa za životinje Animalis Centrum, gdje su psi u međuvremenu bili zbrinutiMUĆ Javnost je krajem prošle godine zgrozila video snimka u kojoj lovac iz Muća divljački mlati i zlostavlja svoje pse. Veterinarska inspekcija tad mu je oduzela pse, no sad su mu je isti inspektor vratio pse.


– Nažalost, tako je. Psi su vraćeni, potvrdio je za Dalmatinski portal Zvonimir Filipović iz no-kill skloništa za životinje Animalis Centrum i Zaklade za zaštitu životinja Split.


Njihov je stav, dodaje od početka bio isti: “To je zlostavljač kojem su psi trebali biti oduzeti”.
– Treba mu biti zabranjeno držanje pasa. Mislimo da je to apsolutni minimum. No, mi ne donosimo odluke. Mi brinemo o napuštenim psima. Psi su došli u sklonište odlukom veterinarskog inspektora, i to ne zbog zlostavljanja, već zato što nisu bili cijepljeni i čipirani. To je bio razlog zbog kojeg su mu psi oduzeti. I zbog medijskog pritiska, naravno.


Mislim da mu ih ne bi oduzeli da se javnost nije toliko senzibilizirala vidjevši snimke okrutnog mučenja. Pse nismo smjeli udomljavati, premda je za njima vladao veliki interes. Liječili smo ih, pregledali, dobili su cjepiva, čip, na jednom je ustanovljena lišmanija, kaže Filipović.Rješenje po kojem se psi vraćaju vlasniku dobili su prije dva tjedna.


– Naveli su da su napravljene mjere radi kojih su psi oduzeti, da vlasnik treba podmiriti troškove skloništa i da mu psi trebaju biti vraćeni. Tada nas je kontaktirao vlasnik pasa, ponudili smo mu da se odrekne pasa i ne plati troškove koji su bili značajni. To nam je nekako bila zadnja nada da bi psi mogli ostati kod nas.


Uz pomoć prijatelja u nekoliko dana skupio je novac i platio. Mi više nismo imali zakonskog osnova da zadržimo te pse. Proces protiv njega je u tijeku, kazao je Filipović.


Nadaju se ipak da će sud donijeti drugačiju odluku.


– Ovo nije završena bitka. Nadamo se da će mu sud oduzeti pse. Takvu odluku iščekujemo. Veterinarski inspektor nema ovlasti suditi za nasilje nad životinjama. To je posao suda. Nažalost, sud je spor, kaže Filipović.


O lovcu iz Muća ima loše mišljenje.


– Vlasnik pasa je simbol svega protiv čega se borimo. Lovac je koji pse nije cijepio i čipirao. Ti psi su došli u kontakt s divljim životinjama, mogli su dobiti bjesnoću i doći u kontakt s ljudima. Konstantno imamo lovačke pse koji dolaze u sklonište bez čipa, ranjeni, iznemogli, odbačeni, izgubljeni, lovci prema njima pokazuju minimalni senzibilitet, kazao  je Filipović za Dalmatinski portal.