HNB upozorava na novu prevaru

Lažni bankari obilaze kuće i ljude uvjeravaju da imaju krivotvorene novčanice i da će ih zamijeniti

Hina

NL arhiva

NL arhiva

“Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu nevažećih novčanica kune na način da njezini zaposlenici posjećuju građane u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Stoga upozoravamo građane na to da je riječ o prevari”, priopćila je središnja bankaZAGREB Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila na pokušaje prevara lažnih bankara koji od građana uzimaju novčanice u njihovim domovima uz pojašnjenje da će ih zamijeniti jer su lažne ili krivotvorene.


HNB je priopćila da je zaprimila informacije od građana o pozivima i posjetima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a, odnosno zaposlenici poslovnih banaka, a koji od građana traže da provjere svoje novčanice i potom, tvrdeći da su novčanice nevažeće ili pak krivotvorine, nude da će za njih obaviti zamjenu.


»Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu nevažećih novčanica kune na način da njezini zaposlenici posjećuju građane u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Stoga upozoravamo građane na to da je riječ o prevari«, priopćila je središnja banka.
Radi sprečavanja ovakvog oblika prevara HNB poziva građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave policiji.


Podsjetimo, prevara ima na svakom koraku. Mediji su već pisali o lažnim predstavnicima teleoperatera, lažnim distributerima struje, slažnim službenicima zdravstvenog osiguranja i sličnih institucija koji obilaze stanove nastojeći od građana izvući novac.