Slaže se mozaik slučaja

Krušlinov krimen tanak, Vekić i Kvesić u gabuli. Što tužiteljstvo u ovom trenutku ima protiv osumnjičenih sudaca?

Vanja Vesić

Foto T. Miletić / D. Petrić PIXSELL

Foto T. Miletić / D. Petrić PIXSELL

U poslu kompletiranja konkretnih dokaza, Mamić je za Tužiteljstvo korisni objekt. Osim svojih teških riječi kojima tereti suce, Mamić je i svojevrsni kolekcionar materijalnih dokaza poput računa i troškova koje je plaćao sucima i javno objavio na društvenim mrežamaZAGREB – Spektakularno uhićenje trojice visokorangiranih sudaca Županijskog suda u Osijeku protiv kojih je USKOK otvorio istragu, a zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor protiv dvojice od njih zbog sumnje u primanje mita od Zdravka Mamića za povoljan ishod sudskih procesa, nesumnjivo je razveselilo samog Mamića.


Čovjeku kojeg su osudili na šest i pol godina zatvora iako ih je, prema vlastitom priznanju istražiteljima, »podmazao« s pola milijuna eura, putovanjima u inozemstvo, obućom, odjećom, feštama i sličnim bakanalijama, pružili su priliku da im se još jednom naruga iz BiH kao bjegunac nakon što ih je teško osramotio serijskom objavom snimki i fotografija s gotovo nadrealnih zajedničkih terevenki. I dok dobar dio frustrirane javnosti nekritički simpatizira Mamića i njegovu osvetničku »reformu pravosuđa«, gotovo mu opraštajući isisavanje pustih milijuna iz »svetinje« Dinama, kritičniji dio građana rezignirano izražava duboko gađenje nevoljko priznajući da su suci koji su ga osudili ispali »najgori od najgoreg«.


Zaštićena kasta


No, te su percepcije zapravo periferne u odnosu na realnu težinu i omjer inkriminacija svakog ponaosob osumnjičenika u ovom slučaju iako javno mnijenje opravdano reagira zbog još jednog u nizu slučaja dužnosnika umočenih u korupciju.
Bitna je razlika da su se ovog puta na meti pravosuđa, umjesto političara, našli sami suci »kapitalci«, percipirani kao zaštićenija kasta od izvršne i zakonodavne vlasti. Tako je proteklog vikenda procurila u javnost nova informacija da pritvoreni osječki suci punih 10 godina nisu prolazili zakonski obaveznu sigurnosnu provjeru SOA-e, što je vrlo indikativan podatak u kakvom je stanju ostatak državnog aparata.


U odnosu na suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Ante Kvesića, kojima je po zahtjevu USKOK-a sud odredio istražni zatvor, a Darku Krušlinu pak omogućio obranu sa slobode, Mamić se tu našao u višestrukoj ulozi, kao osumnjičenik za davanje mita sucima, osoba koja je kriminalizirajući sebe »utopila« sudačke dužnosnike, a napose i kao pravomoćni osuđenik i bjegunac.


U poslu kompletiranja konkretnih dokaza, Mamić je za Tužiteljstvo korisni objekt. Osim svojih teških riječi kojima tereti suce, Mamić je i svojevrsni kolekcionar materijalnih dokaza poput računa i troškova koje je plaćao sucima i javno objavio na društvenim mrežama. Koliko su u aktualnom trenutku istrage inkriminacije snažne i uvjerljive za daljnji postupak prema podizanju optužnice protiv šestero okrivljenika tek djelomično otkriva i sadržaj objave USKOK-a. Sudac Vekić tereti se da je od Zdravka Mamića primio najmanje 370.000 eura da ih podijeli sa sucima radi namještanje sudskih postupka, a od Zorana Mamića posredstvom poduzetnika Drage Tadića primio još 100 tisuća eura koje je trebao podijeliti s Kvesićem.


Kontakti s Vekićem


Podsjećamo, USKOK sumnja da je u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv njegovog brata Zorana Mamića i drugih optuženika na osječkom sudu u više navrata ostvarivao osobne kontakte s 63-godišnjim Vekićem. Riječ je o prvostupanjskom sucu tamošnjeg Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Vekić je Mamića uvjeravao da će on osobno, koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa 67-godišnjim sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne odluke u suđenjima za izvlačenje novca iz Dinama. Obećao mu je da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, a u drugom namjestiti odbacivanje optužnice kao i da će mu osigurati povrat uloženog jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem slučaju koje je uložio radi obrane sa slobode nakon uhićenja u 2015. godini. Riječ je, podsjećamo, o procesima za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama za što je Zdravko Mamić pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a njegov brat Zoran Mamić na četiri godine i osam mjeseci zatvora, dok se u drugom procesu koji je započeo tek u ožujku ove godine, tereti za oko 145 milijuna kuna.


Susret u Maksimiru


Zanimljivo je da je kao prvoosumnjičeni u istrazi naveden sudac Darko Krušlin u odnosu na tandem Vekić-Kvesić koji se činjenično dovode u vezu izravnog i neizravnog primanja polumilijunskog novčanog mita u eurima. Krušlin koji je kao predsjednik sudskog vijeća na osječkom Županijskom sudu 2018. godine osudio Mamiće i ostale na zatvorske kazne u prvom procesu za malverzacije u Dinamu osumnjičen je za primanje mita u obliku skupocjenog sata, a ne navodi se izrijekom da je primio dio novca kojeg je Vekić navodno htio podijeliti s Kvesićem i ostalim sucima. Krušlinov krimen je to što je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti iako je znao da je u to vrijeme počelo procesuirati braću Mamić i suoptuženike pred istim sudom. Bio je svjestan mogućnosti da postane predsjednikom raspravnog vijeća u postupku, što se i na kraju dogodilo.


Mamić je u namjeri da stekne sučevu naklonost stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke »Audemars Piguet«, a sudac prihvatio, navodi se u USKOK-ovom priopćenju. Ono što nije rečeno jest da je sudac kasnije vratio sat opravdavajući se naknadnom pameti i izlikom da se tog dana »malo više popilo«. Uz opravdanu sumnju da su se svi osumnjičeni suci družili s Mamićem dok su ga procesuirali, jasna je distinkcija po težini inkriminacija među sucima osumnjičenicima.


Bez dokaza


– Očito je da dokazi za Vekića i Kvesića postoje, no ne i za Krušlina, upozorava odvjetnik Anto Nobilo koji je svojedobno 15 godina proveo u tužiteljstvu.


– Dvojica sudaca, za razliku od suca koji je osudio Mamića, dovode se u vezu primanja novca od Mamića, a trebala bi proći teza da su gotovinu dijelili i dali Krušlinu. To je tanka konstrukcija o čemu je govorio i Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Najblaže rečeno, neobično je da je sudac koji je osudio Mamića primio mito od njega da ga ne osudi. U tom dijelu ta je teza apsolutno neodrživa i smatram da od toga nema ništa. Osim toga ako govorimo o tom famoznom satu, sudac ga je na kraju vratio, drugim riječima, vratio mito. Ono što može za Krušlina biti neugodno, jest i to što je došao u vikendicu Željka Dolačkog kada se opet pojavljuje okrivljeni Mamić. Na njegovom mjestu, ja bih se ustao i otišao. No, ne treba isključiti mogućnost da su ga možda navukli i ciljano doveli na mjesto gdje će biti Mamić s kojim se susreće u sudnici, napomenuo je Nobilo osvrnuvši se i na čuveno putovanje u Dubai na novogodišnje slavlje i doček 2018. koje je Mamić platio Vekiću i njegovoj prijateljici.


– Mamić može biti koristan za tužiteljstvo ako svoje riječi potkrijepi materijalnim dokazima. Dio toga već je Mamić pustio u javnost. Aviokarte s imenima, rezervacije hotelskog smještaja, račune vrijeme i mjesto podizanja novca, sve su podaci koji se povezuju u jedan mozaik čime se kompletiraju argumenti tužiteljstva, kazao je Nobilo. U kontekstu cijelog slučaja svakako je zanimljiva pozicija osumnjičenog poduzetnika Drage Tadića koji je od tužiteljstva zatražio oprosnicu u zamjenu da ispriča sve o sucima i svojoj ulozi. Podsjećamo, prema sumnjama USKOK-a predao je 100.000 eura Vekiću koji je novac trebao podijeliti s Kvesićem. Tadić se tu našao kao teklič i suradnik, a gotovinu je prema saznanjima istražitelja nabavio Zoran Mamić. Ujedno, smatra se da je bio prisutan sastancima Vekića i Mamića na kojima su dogovarali namještanje sudskih odluka za novčanu nagradu.


– Tadić zna sve i za pravdu je bolje da ima dobrog svjedoka nego lošeg okrivljenika. Loše je za njega što je ponavljač kaznenog djela jer je bio osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca u slučaju Branimira Glavaša. Morat će se nagoditi i postati svjedok-pokajnik, kazao je Nobilo.


Nelagodna pozicija Drage Tadića


– Kada se ne bi radilo o Mamiću, nego o nekoj drugoj osobi s informacijama, bilo bi puno jednostavnije za tužiteljstvo. No, procijenili su da imaju dovoljno relevantnih argumenata i dokaza koji potkrjepljuju njegov iskaz, tvrdi naš sugovornik odvjetnik Neven Gotal.


Tadić koji je s Vekićem i Kvesićem završio u istražnom zatvoru nije u lagodnoj poziciji za velike zahtjeve zbog ranijeg nedjela pokušaja potkupljivanja sudaca Vrhovnog suda.


– Što se tiče Tadića, njemu ostaje opcija sporazuma s tužiteljstvom. Ne treba zaboraviti da je on kao osuđenik u slučaju Glavaša i pokušaja podmićivanja sudaca kaznu platio pravosuđu BiH, podsjetio je odvjetnik Gotal kako je Tadić odgađajući odlazak u osječki zatvor s državljanstvom BiH utekao u susjednu zemlju i platio 140.000 kuna da ne služi kaznu jednogodišnjeg zatvora u BiH. Najprije je zatražio smanjenje kazne s jedne godine i 9 mjeseci na godinu dana, što mu je susjedna država odobrila. No, zbog nekih neobičnosti u tamošnjem zakonodavstvu, na njegov novi zahtjev, boravak u zatvoru zamijenio je novčanom kaznom.


Autonomna odluka USKOK-a


– Riječ je o velikoj priči jer su »pala« tri suca županijskog ranga. Uvjeren sam da Tužiteljstvo ima jake elemente za osnovanu sumnju. Ovako važan slučaj ne bi pokrenuli bez temelja. Definitivno, nije ugodno za premijera Andreja Plenkovića, no u konkretnom slučaju ne možemo govoriti da je nalog za istragu stigao iz Vlade. Ovo je autonomna odluka USKOK-a, zaključio je odvjetnik Anto Nobilo.