Prijevara

Krivotvorio kupoprodajne ugovore automobila pa ih dalje prodao. Ukupna šteta veća od 400 tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Sva vozila su oduzeta od kupaca u dobroj vjeri - oštećenika te vraćeni vlasniku čime je djelomično obeštećenDjelatnici PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakinjom zbog sumnje u niz kaznenih djela, a radi se o prijevari, krivotvorenju isprava i nedozvoljenoj uporabi osobnih podataka.


Provedenim istraživanjem sumnja se da je, u prosincu 2020. godine kontaktirao poznanika, pri čemu je s njim sklopio ugovor o najmu tri vozila, a koja vozila je naknadno vratio, no nije platio ugovorenu cijenu najma u iznosu od 24.000 kuna. Nakon toga je, sredinom prosinca 2020. godine s njim sklopio ugovor o obročnoj otplati za vozila Renault Clio, Opel Astra, Renault Scenic i Peugeot 308 svi zagrebačkih registarskih oznaka, a koji je ovjeren kod javnog bilježnika i u kojem je navedeno da će se prijenos vlasništva provesti po otplati zadnje rate do kraja lipnja 2021. godine, a koja vozila je istog dana i preuzeo.


Naknadno, prema ugovorenoj obročnoj otplati vozila, osumnjičeni nije platio niti jednu ugovorenu ratu čime nije stekao pravo vlasništva već je za vozila krivotvorio kupoprodajne ugovore u kojima je poznanika naveo kao prodavatelja, a poduzeće iz Zagreba kao kupca. Nadalje je krajem siječnja 2021. godine, od drugog poduzeća iz Zagreba unajmio Renault Clio zagrebačkih registarskih oznaka za koje po isteku najma nije platio ugovorenu najamninu u novčanom iznosu od 1.000 kuna, niti je vozilo vratio prema ugovorenom datumu.
Zatim je, protupravno ostvarenim posjedom četiri vozila proizašlih iz ugovora o obročnoj otplati te jednog vozila proizašlog iz ugovora o najmu, nakon krivotvorenja ugovora za vozila preuzetih temeljem obročne otplate, krivotvorio i R1 račun za preuzeto vozilo temeljem ugovora o najmu te je tako krivotvorenim ispravama, u unaprijed stvorenoj prijevarnoj namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi trojicu oštećenih doveo u zabludu u pogledu stvarnog vlasništva nad vozilima te im prodao vozila. Time ih je oštetio za ukupni novčani iznos od 433.500 kuna.


Sva vozila su oduzeta od kupaca u dobroj vjeri – oštećenika te vraćeni vlasniku čime je djelomično obeštećen.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je u zakonskom roku predan je pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb.