Afera Janaf

Kovačevićevi direktori pušteni iz Remetinca, šef im ostaje iza rešetaka

Vanja Vesić

foto: Igor Kralj, Pixsell

foto: Igor Kralj, Pixsell

U aferi Janaf osumnjičenike se tereti za pogodovanje Petekovoj firmi. Kovačevića se sumnjiči da je od Peteka primio 1,96 milijuna kuna mita kako bi Petekova tvrtka s Janafom dobila dva unosna poslaJoš trojica osumnjičenika iz koruptivne afere « Janaf « Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić puštena su iz istražnog zatvora u Remetincu i to zbog isteka desetodnevnog roka za ispitivanje svjedoka koje je tužiteljstvu odredio sudac Županijskog suda u Zagrebu 16. listopada.


S obzirom da im je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke prestankom te osnove u nastavku postupka branit će se sa slobode.


Tako su u Remetincu većinom ostali glavni protagonisti afere “teške” preko 200 milijuna kuna vlasnik firme Elektrocentar Petek Krešo Petek, inače, Sablićev poslovni partner, bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je bio nadređeni šef sektorskim direktorima Zoriću i Vrbancu te donedavni saborski zastupnici, HDZ-ov Dražen Barišić, još uvijek gradonačelnik Velike Gorice, i bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.
Spomenutoj četvorki ionako je produljen istražni zatvor do 16. prosinca zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Iz Remetinca bi početkom studenoga tek trebao izaći Ljubomir Perušić čelnik firme TD IPT Inženjering povezan s namještenim poslovima za velikogoričku rasvjetu.


U Perušićevom slučaju također teče rok za ispitivanje svjedoka na koje je osumnjičeni mogao utjecati. Podsjećamo, ranije su iz istražnog zatvora na prijedlog USKOK-a pušteni Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan i Katarina Gašparac ali ne na osnovi isteka roka ispitivanja svjedoka nego zato što su priznali krivnju i dopunili svoje obrane od inkriminacija.


U aferi Janaf osumnjičenike se tereti za pogodovanje Petekovoj firmi. Kovačevića se sumnjiči da je od Peteka primio 1,96 milijuna kuna mita kako bi Petekova tvrtka s Janafom dobila dva unosna posla vrijedna 40 milijuna kuna oko modernizacije naftnih terminala.


Sumnjiči ga se i da je Grgiću nudio 100 tisuća kuna kuna da dobije poslove s Novom Gradiškom. Barišić je pak, prema navodima USKOK-a, omogućavao Peteku da dobije poslove od Velike Gorice.


Jelisavac i Gašparac priznali kako su po nalogu velikogoričkog gradonačelnika i tadašnjeg HDZ-ovog sabornika Barišića namještali natječaj za pročistač otpadnih voda u u korist Peteka za 148 milijuna kuna iako je realna vrijednost projekta bila 97 milijuna kuna.


Sudioništvo u nedjelu priznao je i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u tzv. zajednici ponuditelja s Petekovim Elektrocentrom u trulom natječaju za izgradnju solarne elektrane Biosol kraj Nove Gradiške za 4,1 milijun kuna.