Okončana istraga

Kosovski vozač autobusa optužen za izazivanje strašne nesreće u kojoj je poginulo deset, a teško ozlijeđeno jedanaest putnika

Šarlota Brnčić

Foto Ivica Galović Pixsell

Foto Ivica Galović Pixsell

Tereti ga se da se okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku pa nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe.Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 52-godišnjeg državljanina Republike Kosovo koji je kao vozač autobusa izazvao stravičnu prometnu nesreću u kojoj je poginulo deset putnika, dok ih je jedanaest teško ozlijeđeno.


Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti da je 25. srpnja prošle godine oko 6.15 sati, upravljao autobusom marke Setra, kosovskih registarskih oznaka, desnim kolničkim trakom u smjeru istoka, odnosno po južnoj kolničkoj traci autoceste A3, u blizini mjesta Sibinj, protivno odredbama članka 47. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Tereti ga se da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe niti pravac kretanja autobusa zbog čega nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometne trake za zaustavljanje vozila u nuždi i travnate bankine s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić.
Optužnicom su se stavlja na teret da je potom poduzeo radnju skretanja u lijevo i kočenja uslijed čega je došlo do zanošenja autobusa i njegovog prevrtanja kojom prilikom je, od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda, na mjestu nesreće smrtno stradalo deset putnika, a jedanaest je putnika zadobilo ozljede teške naravi.