Gospodarski kriminal

Konačno! Određen datum početka suđenja bivšim menadžerima Uljanika, evo kada kreće postupak

Orjana Antešić, Portal Novi list

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Suđenje će početi tri godine i osam mjeseci od podizanja optužniceSuđenje bivšim menadžerima Uljanik grupe i Uljanik plovidbe, optuženima za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju teška gotovo 120 milijuna eura, počet će 18. prosinca, doznaje se od Županijskog suda u Rijeci.


Podsjetimo, nedavno smo pisali kako nakon tri godine i sedam mjeseci od podizanja optužnice te godinu i devet mjeseci od njezine pravomoćnosti još nije bio zakazan datum početka suđenja, ali danas se i to saznalo.


Na suđenje menadžerima Uljanika se već toliko dugo čeka da je i riječki sud priznao da je ono što rade nerazumno

Nakon prosinca, rasprave u tom predmetu su planirane od 8. do 12. siječnja te od 5. do 9. veljače.


Optužnicom u „slučaju Uljanik“ obuhvaćeni su prvookrivljeni bivši član Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Trinaestooptužena je tvrtka ‘Uljanik plovidba’ iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.


Optužnica tereti Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena ukupna materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.


Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.


Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.


Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.