Gospodarski kriminal

Kazneno prijavljena direktorica tvrtke iz Rijeke: Krivotvorila je fakture i umanjila stečajnu imovinu

Šarlota Brnčić

Završetkom kriminalističkog istraživanja, protiv 36-godišnjakinje je podnijeta kaznena prijava za navedena kaznena djela mjerodavnom državnom odvjetništvuDjelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom iz Rijeke, proveli su krim istraživanje nad 36-godišnjakinjom zbog sumnje u kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Policija ju sumnjiči da je kao odgovorna osoba riječkog trgovačkog društva, u razdoblju od 24. srpnja 2018. pa do kraja rujna 2020. godine, počinila tri kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave sačinivši i koristeći lažne fakture društva za troje hrvatskih državljana.


Osim toga, i za kaznena djela prouzročenje stečaja, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kao i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Ova kaznena djela počinila je tijekom 2020. godine kada je umanjila stečajnu imovinu društva u suprotnosti s urednim i savjesnim gospodarenjem isplativši poslovno povezanoj tvrtki i sebi novac u iznosu od oko 171.200 kuna.
K tome je toj tvrtki i hrvatskom državljaninu prodala pokretnu imovinu društva u vrijednosti oko 179. 000 kuna, smanjivši tako stečajnu masu u iznosu od gotovo 350.000 kuna.
Istraživanjem je također utvrđeno da u razdoblju od 24. srpnja 2019. do 19. veljače ove godine nije vodila poslovne knjige društva točno i istinito, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, čime je otežala preglednost poslovanja i imovinskog stanja društva.


Uz to od 1. rujna do 21. rujna 2020. godine nije pokrenula stečajni postupak prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i odredbama Stečajnog zakona, a što je bila u obvezi kao jedina odgovorna osoba društva temeljem Zakona o trgovačkim društvima, pa je po službenoj dužnosti prethodni stečajni postupak pokrenula nadležna državna institucija u veljači ove godine.


Završetkom kriminalističkog istraživanja, protiv 36-godišnjakinje je podnijeta kaznena prijava za navedena kaznena djela mjerodavnom državnom odvjetništvu.