Ucjena u središtu afere

KAZNENE PRIJAVE Slučaj masona Nikice Gabrića preuzima USKOK

Vanja Vesić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Tijekom popodneva iz USKOK-a tu informaciju nisu potvrdili ali ni demantirali a tiče se kaznenih djela koja su u nadležnosti antikorupcijskog ureda - trgovine utjecajem i davanja mita. Protiv Nikice Gabrića, šefa lože Velikog Orijenta Hrvatske,  podnesene su kaznene prijave za još dva nedjela - povredu slobode mišljenja i lažno prijavljivanjeNakon što je u medijima izbila šizofrena afera ucijenjenih masona zbog koje je “pao” i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, slučaj poznatog oftamologa Nikice Gabrića preuzet će USKOK, neslužbeno je doznao RTL.


Tijekom popodneva iz USKOK-a tu informaciju nisu potvrdili ali ni demantirali a tiče se kaznenih djela koja su u nadležnosti antikorupcijskog ureda – trgovine utjecajem i davanja mita.


Protiv Nikice Gabrića, šefa lože Velikog Orijenta Hrvatske,  podnesene su kaznene prijave za još dva nedjela – povredu slobode mišljenja i lažno prijavljivanje za što su ga prijavili čelni ljudi iz desničarskog portala Dnevno.hr. koji su, podsjećamo, bili uhićeni zbog sumnji da su reketarili Gabrića u zamjenu da mu ne objave kompromitirajuće fotografija s njegovog masonskog sijela.
Kojim će smjerom ići istraga neobjavljenog “rata masona” teško je predvidjeti. Gabrićevom se odvjetničkom timu pridružila i odvjetnica Gordana Grbeša poznata iz slučaja glazbenika Rajka Dujmića koji je bio optužen za obiteljsko nasilje, ali bila je svojedobno i odvjetnica drugog glazbenjaka Tonyja Cetinskog.


Po Gabrićevim riječima jedan od ucjenjivača i sam je član masonske lože koji se dosjetio da članstvo “unovči” iznudom, navodno za 200 tisuća kuna.


Obrani ekipe inkriminiranog portala priključila se poznata odvjetnica Vesna Alaburić. Kao što ranije pisali imućni oftamolog reagirao je na pokušaj iznude tako što se obratio policiji i Državnom odvjetništvu, a njegovi kontakti s iznuđivačima stavljeni su pod kontrolu istražitelja.


Trojac iz web-tabloida Mark Cigoj, Vuk Radić i Marija Dekanić uhićeni su i saslušani a potom pušteni na slobodu uoči nastavka krim-istrage. Puštanje trojke iznerviralo je Gabrića, koji se obratio Jeleniću savjetujući mu da se makne sa slučaja jer bi se mogao naći u sukobu interesa zbog članstva u masonskoj loži.


No, glavni tužitelj baš i nije imao previše manevarskog prostora a ni potrebnog kapaciteta. Uskoro je uslijedio cirkus. Nacional je objavio da je glavni državni odvjetnik mason, što je Jelenić samo potvrdio rekavši da mu je poziv u ložu imponirao.


Dodatno je otkriveno da je primljen u organizaciju čije je članstvo zaštićeno tajnošću mjesec dana prije nego što je u travnju 2018. postavljen za glavnog državnog odvjetnika.


S obzirom da članstvo nije naveo u imovinskoj kartici koja osim popularnog (ne)upisivanja nekretnina ima i obaveznu rubriku navođenja članstva u udrugama i organizacijama javnost je postavljala logično pitanje koliko je ta masonska loža imala utjecaja na njegovo imenovanje za glavnog tužitelja.


S apriori ugroženom nepristranošću i u potencijalnom sukobu interesa Jelenić je morao otići s dužnosti, no, ti su elementi, čini se, bili sekundarni u odnosu na stavove i poznate svjetonazore koje vlada ispoljava prema vani, prema vlastitom biračkom tijelu opterećenom pričama o masonima.


Dojučerašnji pouzdanik vladajuće elite koji nije stigao doći ni do polovice svog mandata lako je pao u nemilost samog predsjednika vlade Andreja Plenkovića a začudo brze reakcije stigle su i od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića poslovično nesklonom promtnom reagiranju na nepodopoštine u pravosuđu.


Priča se sada ponovno vraća na Gabrića koji je ostao u medijskoj sjeni rušenja glavnog državnog odvjetnika ali i na “zaboravljenu” ulogu spomenutog portala.