Online prevare

Žene u Krapini i Karlovcu pokušale kupiti kriptovalute preko interneta. Ostale su bez više stotina tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Policija je izvijestila da je u srijedu 63-godišnjakinja u karlovačkoj policijskoj postaji prijavila da je putem internetskog obrasca za kupnju kriptovaluta nepoznatim osobama uplatila više desetaka tisuća kunaKrapinsko-zagorska policijska uprava izvijestila je kako je jučer, 47-godišnjakinja prijavila, kako je tijekom protekla dva mjeseca putem interneta uplaćivala novce na razne platforme, kojima se kupuje i investira sa kriptovalutama.


Naknadno je saznala da se radi o prijevari kada joj novac nije vraćen na račun. Oštećena je za više stotina tisuća kuna.


U Policijskoj postaji Karlovac, također jučer, zaprimljena je prijava 63-godišnjakinje da je putem internetskog obrasca nepoznatim osobama uplatila više desetaka tisuća kuna za kupnju kriptovaluta te je naknadno saznala da se radi o prijevari. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.
Iz policije ističu kako je najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara obrazovanje potencijalnih žrtava, a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.


U odnosu na računalnu sigurnost i kako se zaštititi u domeni interneta, odnosno gdje pronaći korisne informacije kako se obraniti od virtualnih, ali nevjerojatno moćnih internetskih zlonamjernika i napasnika, gdje pronaći razne informacije o njima te kome se obratiti za pomoć, možete pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare .