Objavljene poruke

Kako su Žalac i Rimac sređivale državni kredit: “Svi su kao kuvane noge, idem sada zvati Marića”

Portal Novi list

Foto Pixsell, Sergej Drechsler

Foto Pixsell, Sergej Drechsler

Žalac i Rimac kontaktirale su i pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa, da se odobri kredit tvrtki C.E.M.P. Milenka BašićaUSKOK sumnjiči bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i državnu tajnicu Josipu Rimac da su pristiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P., investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura čim povoljniji kredit, čak i veći od limita određeno za državno financiranje.


Telegram je objavio poruke pronađene u mobitelu Josipe Rimac, a do kojih je došao USKOK. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac je došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR-a, Tamare Perko, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka.


Žalac i Rimac kontaktirale su i pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa.
Žalac je, kako proizlazi iz pronađenih poruka, bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P, Milenkom Bašićem, nazivala ga je legendom, i bila predana u tome da mu pomogne. Motive će morati iznijeti u svojoj obrani u nastavku istrage.


Rimac je zbog Bašićevog vjetroparka, vidljivo je u porukama, kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata.


“Kraljice. Sad ih završi”


“To će bankarima biti važno”, poručila mu je.


Među dokazima USKOK prilaže i fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću.


“Kraljice. Sad ih završi”, poručuje joj Bašić.


Ponovio joj je to i u poruci od 13. prosinca 2018. godine. Tražio ju je zatim da mu osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac odmah zove ministre Darka Horvata i Garija Cappellija, te šefa HGK Luku Burilovića.


No, HBOR unatoč svemu još u prvoj polovici siječnja 2019. nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura.


Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Zato Bašić od Josipe Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.


Prema podacima do kojih su došli istražitelji, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP”. Je li u tom času bila baš s premijerom, tek treba biti rasvijetljeno u nastavku istrage.


Par dana kasnije, navodi USKOK, Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac, te zamjenikom ministra turizma Roberta Pende.


Bašić joj, vidljivo je iz poruka, javlja da je Horvat i dalje protiv, pa ga “moraju svakako”.


HBOR i dalje odbija


Zato se Rimac, rekonstruirano je, ponovno sastaje s Gabrijelom Žalac, nakon čega javlja Bašiću da će Žalac “stvarno sve napraviti”. Unatoč tome, i 18. siječnja 2019., HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.


Prije te sjednice ministrica Žalac primila je, prema tvrdnjama USKOK-a, Josipu Rimac i Milenka Bašića u svom tadašnjem Ministarstvu. Nakon sjednice javila im je pak da je unatoč svemu zadovoljna.


Iz zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, vidljivo je da se trudila uvjeriti upravu banke da na svaki mogući način ipak osigura financiranje vjetroparka.


Bašić, otkrili su istražitelji, Gabrijelu Žalac već 21. siječnja 2019., znači nedugo nakon sjednice u HBOR-u, traži da mu dogovori novi sastanak s ministrom Marićem.


Rimac mu, navodi USKOK, povratno javlja da je sastanak doista i dogovoren. Žalac i Rimac donose 24. siječnja ažuriranu studiju vjetroparka u HBOR, što je Rimac, utvrdio je USKOK, i javila Mariću.


Taj isti dan, navode istražitelji, uslijedio je novi sastanak Milenka Bašića s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem. Sastanak mu je, rekonstruirano je iz poruka, dogovorila Josipa Rimac.


Uslijedili su brojni novi kontakti, a za istražitelje je indikativna poruka Josipe Rimac Milenku Bašiću iz koje proizlazi da ona i Gabrijela Žalac “idu raditi”.


“Zvat ću Zdravka i biti dosadna”


Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje podužu poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna”.


Nakon toga još zaključuje kako vjeruje da će sve biti dobro.


Pronađene su poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove “prijatelja i Vuića”, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom.


“Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”, dodaje u jednoj od pronađenih poruka.


Na sjednici 12. ožujka 2019. uprava HBOR-a odobrila je Bašićevom C.E.M.P.-u 80 milijuna eura kredita, a 14. ožujka potvrdio ga je i Nadzorni odbor HBOR-a na čelu s ministrom Zdravkom Marićem.


USKOK ne vjeruje da u tom kreditu ima išta sporno, odnosno da financiranje odskače od onoga što je HBOR ranije odobravao. Međutim, sve ono što su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac pokušale prije realizacije kredita smatraju nezakonitim, te im zato na teret stavljaju trgovanje utjecajem.


Sumnja se da je Josipa Rimac kao nagradu za angažman oko C.E.M.P.-ovog kredita dobila od Bašića jedrenje u kolovozu 2019. godine. Povela je sa sobom i Gabrijelu Žalac, te Ružicu Njavro, koja je u ono vrijeme bila tajnica kabineta ministrice poljoprivrede.


Gabrijela Žalac tada je već bila razriješena dužnosti. Plenković ju je smijenio u srpnju 2019. godine. O provodu na jedrilici istražitelji su pronašli brojne fotografije, piše Telegram.