Zatraženo izdvajanje dokaza

Kako se kao načelnik domogao četiri milijuna kuna? Optužnica protiv Kuščevića – na čekanju

Vanja Vesić

O optužnici će se ponovno odlučivati nakon što se donese odluka o zahtjevu za izdvajanje dokazaZAGREB – Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu jučer nije potvrdilo optužnicu USKOK-a protiv bivšeg HDZ-ovog ministra uprave Lovre Kuščevića za višemilijunske malverzacije sa zemljištem na Braču, jer je jedan od suokrivljenika zatražio izdvajanje dokaza smatrajući da su nezakoniti.


O optužnici će se ponovno odlučivati nakon što se donese odluka o zahtjevu za izdvajanje dokaza.


Podsjećamo, istraga protiv Kuščevića pokrenuta je prije dvije godine u rujnu 2019. nakon što je Kuščević bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto ministra otkrićima medija jer se kao načelnik Općine Nerežišće na Braču tijekom deset godina od 2008. do 2018. godine domogao četiri milijuna kuna. Riječ je bila o malverzacijama sa zemljištima, izmjenama prostornog plana, stečajem i preprodajom poslovnih prostora. Najbizarniji je detalj da je svoju štalu prenamijenio u luksuzni stambeni prostor izgradivši vilu, a svom šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.
Istraga je naknadno dva puta proširivana, pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišće Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović. Bivšeg HDZ-ovog ministra USKOK tereti da je zloupotrebe s prenamjenama zemljišta, koja je njegova supruga kupovala za svega 15,76 kuna po četvornom metru, da bi ih zatim za nekoliko godina prodala za 762,70 kuna po »kvadratu«, čime su nezakonito zaradili najmanje 2.289.045,80 kuna. Za taj iznos USKOK ga tereti zajedno sa suprugom. Kuščević je inkriminiran i za muljanje s poslovnim prostorom u Supetru koji je, tvrde istražitelji, nezakonito izvukao iz stečaja vlastite firme, da bi ga zatim preprodao, zaradivši na razlici u cijeni i tržišnoj vrijednosti 1.290.773,86 kuna. Za taj je iznos umanjio stečajnu masu i oštetio vjerovnike firme Kuščević d.o.o, napose Državni proračun RH za 420.093,14 kuna, smatra USKOK.


Podsjećamo, Kuščevića se tereti i za sprečavanje dokazivanja, odnosno da je nakon otvaranja istrage tražio od jednog svjedoka da laže u njegovu korist, obećavši da će ga bogato nagraditi. Istražitelji su tog čovjeka trebali ispitivati oko poslovnog odnosa njegove i Kuščevićeve tvrtke, odnosno dugova koje je Kuščević imao prema njemu.


Kuščević mu je predložio da istražiteljima ispriča priču kako mu je njegov tast dao 100 tisuća kuna gotovine na ruke i tako podmirio dug za zakup poslovnog prostora u Supetru. Ujedno, tražio je od svjedoka da govori kako Zorana Kuščević nije imala nikakve veze s poslovanjem obiteljske firme i da je sve odluke donosio njegov pokojni tast.


Za lažnu priču obećao mu je da će mu vratiti spomenutih 100 tisuća kuna duga. No, plan je propao jer ga je svjedok odbio.


Nakon jučerašnjeg ročišta Kuščević se kratko obratio novinarima rekavši kako se nada da će optužnica biti odbijena ili da će nevinost što prije dokazati na sudu.