Nenajavljena pošiljka

Kako je 18 kg kokaina umalo završilo na policama hrvatskog dućana: Trgovkinji je nešto bilo čudno…

Portal Novi list

Ilustracija Fabrizio Frigeni on Unsplash, Reuters

Ilustracija Fabrizio Frigeni on Unsplash, Reuters

Ovaj paket banana s 18 kilograma kokaina ušao je preko luke Rijeka ili luke Kopar, a uvezla je tvrtka iz ZagrebaU Pločama ponovo kokain u paketu banana. Ovaj paket Bonita banana stigao je u trgovački centar Lidl, zajedno s nenajavljenom pošiljkom kokaina. Slična situacija ovog se proljeća već dogodila u poduzeću Frigo Bonsai u Opuzenu, koje se bavi uvozom i prodajom banana naveliko, javlja Slobodna Dalmacija.


Tako su se uzorna obiteljska tvrtka i uzoran trgovački lanac našli sasvim slučajno na meti krijumčarenja kokaina, a samo zato jer netko tko je trebao negdje na nekom lučkom doku isprazniti paket, to nije uspio, pa je kokain nastavio put i završio neplanirano kod onih koji ga nisu naručili ni željeli.


Izbezumljene trgovkinje


Trgovkinje u “Lidlu” ostale su izbezumljene kada su u paketu banana otkrile smotuljke kokaina, a poslije će se utvrditi da je riječ o čak više od osamnaest kilograma.
Obavijestile su šeficu, koja je alarmirala policiju. Kokain je predan na uništenje.


Zanimljivo je da ovaj paket banana u Lidlovu trgovinu nije ušao preko luke Ploče, preko koje je posljednjih mjeseci ušlo više od 700 kilograma kokaina. Policijska akcija dovela je do uhićenja osam osoba udruženih u zločinačku orgaizaciju, među njima i carinik zadužen upravo za kontrolu kontejnera banana u luci.


Stigle iz Rijeke ili Kopra


Kako doznaje Slobodna, ovaj paket banana s 18 kilograma kokaina ušao je preko luke Rijeka ili luke Kopar, a uvezla je tvrtka iz Zagreba.


Dakle, te su banane putovale preko Kopra ili Rijeke pa u Zagreb, gdje je u specijalnim komorama proveden postupak zriobe, da bi otuda stigle u centralno skladište “Lidla” te na kraju u trgovinu u Pločama.


Uvoz banana postao je prerizičan posao jer se nikada ne zna što se krije u paketu ili kontejneru koji dolazi iz Južne Amerike.