Ubojstvo djeteta

JEZIV SLUČAJ Riječanka koja je otrovala i udavila vlastitu kćerkicu ostaje na psihijatrijskom liječenju

Fiore Vežnaver

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Zrinka Babić (39) mora se nastaviti liječiti u bolnici, zaključak je riječkog suda koji je majku ubojicu prvotno osudio na 37 godina zatvora, a Vrhovni sud kaznu smanjio na 25 zbog ubojstva dvoipolgodišnje kćerkice RIJEKA Županijski sud u Rijeci zauzeo je stav da i dalje postoje uvjeti za primjenu sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja Riječanke Zrinke Babić (39), koja služi kaznu od 25 godina zatvora zbog stravičnog zločina, jer je na grozomoran način u listopadu 2013. godine u stanu na Turniću usmrtila svoju dvoipolgodišnju kćerkicu, dajući joj tablete više psihofarmaka, pa je utopila u kadi.


Riječki sud je rješenje, kojim daje »zeleno svjetlo« za daljnje obvezno psihijatrijsko liječenje Zrinke Babić, donio nakon održanog ročišta u sklopu postupka preispitivanja uvjeta za daljnju primjenu ove mjere nad osuđenicom koja služi kaznu u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Postupak preispitivanja treba li Babić i dalje biti u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj inicirala je sama bolnica, jer je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja osuđenice. Mjera obveznog psihijatrijskog liječenja trebala bi se i dalje provoditi u okviru zatvorskog sustava.


– Podržavam ovakvu odluku, izjavila je za Novi list riječka odvjetnica Katja Jajaš, koja je i u sudskom procesu bila braniteljica Zrinki Babić. Odvjetnica osuđene Riječanke napomenula je da je na ročištu u riječkom Županijskom sudu pledirala za to da se Zrinka Babić i dalje liječi u zatvorskoj bolnici, jer smatra da ne bi bilo dobro da se takva osoba uputi na daljnje izdržavanje kazne u zatvor, što bi značilo požešku kaznionicu.


Smanjeno ubrojiva
– Razgovarala sam s branjenicom o ovome pitanju prije ročišta. I sama Zrinka Babić bila je za to da ostane na liječenju u zatvorskoj bolnici, ističe odvjetnica Jajaš, koja pojašnjava da je psihijatrijskim vještačenjem kod osuđenice utvrđeno kako boluje od duševne bolesti i da je jezivi zločin počinila kao bitno smanjeno ubrojiva osoba. Braniteljica Zrinke Babić uvažava da je došlo do poboljšanja psihičkog zdravlja žene koja je ubila vlastito dijete, ali je takav rezultat postignut u zaštićenim uvjetima, pa drži da je oportuno da i dalje služi kaznu u uvjetima u kojima se može i adekvatno liječiti, što ne omogućuje »pravi« zatvor.


Zrinka Babić je, podsjetimo, presudom riječkog Županijskog suda iz prosinca 2014. godine bila osuđena na 37 godina zatvora, na jednu od najvećih kazni ikad izrečenih u Rijeci. Sudsko vijeće prihvatilo je stavove tužiteljstva i optužnicu koja ju je teretila za dva stavka kaznenog djela teškog ubojstva; prvi, koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, te drugi, ubojstvo osobe »posebno ranjive zbog njezine dobi«. Osim zatvorske kazne, izrečena joj je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. No, Vrhovni sud joj je godinu kasnije u drugostupanjskom postupku značajno, za trećinu, smanjio zatvorsku kaznu i odredio da mora odslužiti 12 godina manje.


Drugostupanjskom presudom Vrhovnog suda djelomično je prihvaćena žalba Zrinke Babić i njene odvjetnice, a i izmijenjena je pravna oznaka kaznenog djela za koje je oglašena krivom. Suci Vrhovnog suda zaključili su da nema mjesta prvom stavku koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, tako da joj je ta inkriminacija otpala, a Zrinki Babić kazna smanjena na 25 godina zatvora. I na ovu presudu žalili su se i DORH i optuženica, ali su obje žalbe ocijenjene neosnovanima.


– I prema ocjeni ovog suda trećeg stupnja, upravo kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina sadrži dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženica nanijela. Nema zakonske osnove ni za povećanje kazne, za koju se zalaže državni odvjetnik, a niti za njeno smanjenje, za koje se zalaže optuženica, zaključili su suci Vrhovnog suda koji je u trećestupanjskom postupku potvrdio kaznu od 25 godina zatvora Zrinki Babić, čime je presuda postala i pravomoćna. Državni odvjetnik pledirao je da se Zrinki Babić izrekne kazna od 40 godina zatvora, da se oglasi krivom i za stavak da je ubojstvo počinila na podmukao način, podnijevši žalbu i zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede kaznenog zakona. Babić je pak putem svoje odvjetnice Katje Jajaš podnijela žalbu u kojoj je pobijala presudu po više osnova, tražeći da se presuda ukine ili vrati na novo suđenje. No, Vrhovni sud je odbio obje žalbe kao neosnovane i stavio točku na ovaj slučaj.


*opširnije u tiskanom izdanju