DORH

Ispitan vozač šlepera koji je skrivio stravičnu prometnu nesreću na A1, sudac odbio zatvor

Šarlota Brnčić

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Propustio se kretati sredinom obilježene prometne trake, već je skrenuo udesno na prometnu traku za zaustavljanje vozila u nuždi pa naletio na VW Transporter koji je bio zaustavljen zbog kvaraVozač šlepera, 54-godišnjak koji je u subotu ujutro skrivio stravičnu prometnu nesreću na autocesti A1 iza odmorišta Desinec u smjeru Karlovca, ispitan je u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.


Iz odvjetništva su poslijepodne priopćili kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 54-godišnjak 21. studenog u 7.19 sati upravljao teretnim vozilom s priključnim vozilom kolnikom autoceste A1, odnosno dionicom prometni čvor Zdenčina-Jastrebarsko, te da je dolaskom do 19.-tog kilometra, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, propustio se kretati sredinom obilježene prometne trake, već je skrenuo udesno na prometnu traku za zaustavljanje vozila u nuždi.


Nadalje se sumnjiči da je teretnim vozilom naletio na osobno vozilo marke VW Transporter koje je bilo propisno zaustavljeno zbog kvara s uključena sva četiri pokazivača smjera, uz sjeverni rub navedenog kolnika tako da se desnim dijelom nalazilo na mekom terenu, a lijevim dijelom na kolniku, odnosno na prometnoj traci za zaustavljanje vozila u nuždi.
U osobnom je vozilu u tom trenutku bilo sedam putnika.


VW Transporter je od siline naleta odbačeno prema naprijed i u desno te je tom prilikom naletjelo na putnika iz tog osobnog automobila koji se u trenutku nesreće nalazio ispred tog vozila, uslijed čega je on odbačen na meki teren, dok se osobno vozilo nakon zanašanja i prevrtanja zaustavilo na mekom terenu prevrnuto na krov.


Teretno vozilo s priključnim vozilom je nakon naleta na osobno vozilo u zanašanju sletjelo na meki teren te se prevrnulo na lijevu bočnu stranu, pri čemu se priključno vozilo prevrnulo na prethodno navedenog putnika, uslijed čega je taj putnik zadobio mnogostruke teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo na mjestu nesreće.


Troje putnika koji su bili u zaustavljenom osobnom vozilu VW Transporter zadobilo je mnogostruke teške tjelesne ozljede koje su dovele do njihovog smrtnog ishoda na mjestu nesreće, dok je dvoje putnika zadobilo teške tjelesne ozljede.


Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je, nakon obavljenog ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a koji je sudac istrage odbio, te će državno odvjetništvo uložiti žalbu na odluku suda.