Prevaranti ne spavaju

Internetske prijevare i preko aplikacija za igru, na meti prevaranata i djeca

Šarlota Brnčić

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Dijete je preko aplikacije obaviješteno da je osvojilo 200 dolara i da pošalje podatke bankovne kartice za isplatu tog iznosa. Nakon što su upisali sve tražene podatke s kartice, 49-godišnjak je zaprimio obavijest banke da mu je s računa skinut iznos od ukupno oko 1.400 kunaDa su internetske prijevare sve više u porastu, te da se na sve moguće načine pokušava »izmusti« novac od građana, zorno svjedoči posljednji slučaj prijavljen varaždinskoj policiji.


Prema prijavi 49-godišnjaka u nedjelju 1. studenog, njegovo je 13-godišnje dijete s jedne internetske platforme »skinulo« aplikaciju za igru, te slijedilo upute za korištenje iste. Nakon kraćeg vremena, preko iste je aplikacije obaviješteno da je osvojilo 200 dolara i da pošalje podatke bankovne kartice za isplatu tog iznosa.


Nakon što su upisali sve tražene podatke s kartice, 49-godišnjak je zaprimio obavijest banke o nekoliko provedenih transakcija s njegovom karticom te da mu je s računa skinut iznos od ukupno oko 1.400 kuna. Policija nastavlja rad na pronalasku počinitelja prijevare preko interneta.