Hakeri ne spavaju

Internet predatora i prevaranata sve više. Policija uputila niz upozorenja građanima

Šarlota Brnčić

Tijekom siječnja ove godine tako je oštećena 54-godišnjakinja sa šireg koprivničkog područja koja je je u namjeri realizacije povoljnog kredita nepoznatoj osobi u četiri navrata preko bankovnih transakcija ukupno uplatila više tisuća kuna te joj do sada nikakva sredstva od obećanog kredita nisu isplaćenaPolicija je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1.500 EUR-a u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.


Mole se građani da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti.


Građanima se savjetuje da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.
Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve.


Tijekom siječnja ove godine tako je oštećena 54-godišnjakinja sa šireg koprivničkog područja koja je je u namjeri realizacije povoljnog kredita nepoznatoj osobi u četiri navrata preko bankovnih transakcija ukupno uplatila više tisuća kuna te joj do sada nikakva sredstva od obećanog kredita nisu isplaćena.


Nadalje, tijekom siječnja oštećeni 57-godišnjak sa šireg koprivničkog područja je pronašao oglas da se prodaje bager s prikolicom. U namjeri kupnje, stupio je u kontakt s nepoznatom osobom u inozemstvu.


Tijekom komunikacije oštećenom je ponuđeno da se bager transportira u RH na što je pristao te na bankovni račun uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon uplate novca kontakt u inozemstvu nije mogao ostvariti niti je bager dostavljen u RH. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.


Iz policije savjetuju da kad kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.


Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite da li ste razumjeli rizike kupnje putem interneta.
Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu.
Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije.