Kakve makinacije

Imovinu društva za koje je utvrđeno neplaćanje poreza prodao drugom društvu u svom vlasništvu. Oštetio proračun

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Ostvario imovinsku korist u iznosu većem od 140 tisuća euraPolicijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta postupajući u suradnji s djelatnicima Porezne uprave, Područnog ureda Split, proveli su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom odgovornom osobom trgovačkog društva.


Sumnjiči se da je počinio više kaznenih djela iz domene gospodarskog poslovanja na način da je, s ciljem stjecanja nepripadajuće imovinske koristi za sebe, imovinu društva za koje je utvrđeno neplaćanje poreza prodao drugom društvu u svom vlasništvu, a da nije izvršeno plaćanje prvom društvu.


Prodana imovina društva sastojala se od 15 motornih vozila. Potom je većinu tih vozila prodao trećim osobama i time ostvario imovinsku korist u iznosu većem od 140 tisuća eura.
Nadalje, neistinitim iskazivanjem prava na odbitak poreza u svrhu umanjenja porezne obveze drugog trgovačkog društva (koje je kupilo vozila) oštetio je proračun RH u iznosu od 28.596 eura.


U vezi počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.