Istraga

I Tony Cetinski kupio lažnu COVID potvrdu? USKOK goni osumnjičene zbog davanja mita

Portal Novi list

Tony Cetinski / Foto Vedran Karuza

Tony Cetinski / Foto Vedran Karuza

Stotine antivaksera kupili su lažne COVID potvrde od skupine koju je organizirala medicinska sestra u Zagrebu. Cijena? Najmanje 100 euraTelegram javlja da će pjevač Tony Cetinski i ostalih 230 osoba koje su kupile lažne COVID potvrde od skupine što ju je raskrinkao USKOK , kazneno odgovarati za davanje mita.


Tony Cetinski je u kratkoj izjavi za Jutarnji rekao da on nije kupio lažnu covid-potvrdu.


Stotine antivaksera kupile su, tvrdi USKOK, tijekom prošle godine lažne COVID potvrde od skupine koju je organizirala bivša medicinska sestra iz Doma zdravlja Zagreb – Zapad, Petra Rumiha (32).
Uz nju, u ovoj je grupi bilo još 11 osumnjičenih koji su, prema sumnjama istražitelja, uzimali mito u zamjenu za COVID potvrde koje nisu imale pokriće ni u cijepljenju ni u testiranju.


Rumiha je u ovom trenutku osumnjičena za primanje mita, i to kao članica zločinačke grupe. Kupci lažnih COVID potvrda, prema tome, odgovarat će za davanje mita.


Koliko su zaradili?


Svih 12 osumnjičenih u međuvremenu je ispitano u USKOK-u, te bi danas tijekom dana neki od njih trebali biti dovedeni pred suca istrage.


Istražitelji tvrde da je Rumiha upisivala necijepljene osobe u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH navodeći da su zapravo cijepljene. Na osnovu toga oni su dobivali EU digitalne COVID potvrde.


Ostali članovi njezine grupe pronalazili su antivaksere, te im, kako se navodi u rješenju o provođenju istrage, za najmanje 100 eura osiguravali upis cijepljenja. Novac su članovi grupe dijelili.


Za sada je utvrđeno da su na osnovu ovakvih neistinitih upisa ukupno 232 osobe neosnovano dobile EU digitalne COVID potvrde a Rumihina grupa zaradila je najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna.


Glavni posrednik sebi je pribavio još 4.100 eura i 24.400 kuna, piše Telegram.


Kako to opisuje USKOK?


USKOK je danas objavio priopćenje o ovom slučaju. Prenosimo ga ispod:


“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 243 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela davanja mita.


Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od srpnja 2021. do 15. studenoga 2021. na području Hrvatske, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, I. okr. kao medicinska sestra zaposlena u jednom Domu Zdravlja u Zagrebu te II. do XII. okr., znajući za postojanje interesa većeg broja osoba za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja, povezali u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja navedenih potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu.


U cilju realizacije plana okrivljenici su međusobno podijelili zadatke koje će svatko od njih izvršavati, pa je tako I. okr. vršila upis necijepljenih osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH u koji se unose podaci o cijepljenju osoba protiv bolesti Covid-19, a na temelju kojih upisa cijepljene osobe ostvaruju pravo na izdavanje EU digitalne Covid potvrde.


Po 100 eura za lažnu potvrdu


Prethodno su II. do V. okr. osobno ili posredstvom VI. do XII. okr. ili drugih nepoznatih osoba stupali u kontakt s preostalim okrivljenicima odnosno necijepljenim osobama koje su bile zainteresirane da im se izda EU digitalna Covid potvrda iako su znale da nemaju pravo dobiti takve potvrde jer nisu cijepljene.


S njima su dogovarali da im se u za to predviđeni informacijski sustav za novčanu naknadu od najmanje 100 eura izvrši upis cijepljenja.


Potom su od njih pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu za navedeno te su dio naknade zadržali za sebe, a ostatak naknade i podatke su predavali I. okr. koja je zatim u informacijski sustav CEZIH vršila neistinite upise cijepljenja. Jednako tako su u istu svrhu II. do V. okr. te VII. i XI. okr. predali I. okr. svoje osobne podatke kao i novčanu naknadu.


Na temelju neistinitih upisa su za ukupno 232 osobe neosnovano izdane EU digitalne Covid potvrde čime su I. do XII. okr. pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna koji novac su međusobno podijelili, dok je II. okr. na opisani način sebi pribavio i nepripadnu materijalnu dobit od 4.100 eura i 24.400 kuna.


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika”, priopćio je USKOK.