Pavao Vujnvoac

Hrvatskog uvoznika ruskog plina uhvatili s ogrlicom od 500.000 eura, pokrenuta istraga

Portal Novi list, Hina

Pavao Vujnovac / Foto Marko Gracin

Pavao Vujnovac / Foto Marko Gracin

Pavao Vujnovac se s ogrlicom vraćao iz Züricha, kad su carinici na zagrebačkom aerodromu primijetili da nešto ne štima.Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici pokrenulo je istragu protiv vlasnika Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca (48) zbog neprijavljivanja carini ogrlice vrijedne preko pola milijuna eura.


Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestilo kako Vujnovca sumnjiči za kazneno djelo utaje poreza ili carine.


Prema navodima tužiteljstva, Vujnovca se sumnjiči da je 25. lipnja ove godine, prilikom carinske kontrole u zračnoj luci, rekao cariniku da ne posjeduje robu koja podliježe carinskoj kontroli, svjestan da kod sebe ima kožni etui s ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednu 507.436 eura za koju carinska obveza iznosi 1.048.357 kuna.
Carinska uprava je ranije, ne objavivši identitet, priopćila da se Vujnovac s ogrlicom vraćao iz Züricha te da su carinici na zagrebačkom aerodromu spazili Vujnovčevu ogrlicu ”neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora” te da je direktor i vlasnik PPD-a zbog neprijavljivanja robe kažnjen s novčanom kaznom od 50.000 kuna.


U Carini su tada istaknuli da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo.


Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici potom je potvrdilo da je od Carine zatražilo dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.


Prvo plinarsko društvo hrvatski je uvoznik ruskog plina. Dugoročni ugovor Gazproma i PPD-a potpisan je 2017., o isporuci plina u Hrvatsku do 31. prosinca 2027. godine, kojim se ruski Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje.


Od 2012. do 2016. godine dostavu prirodnog plina iz Rusije u Hrvatsku realizirala je kompanije Gazprom Swiss, a ranije je ugovore s Gazpromom sklapala Ina, odnosno od 2009. godine tvrtka Prirodni plin.