Spektakularna krađa

Hrvatski članovi Pink Panthera osuđeni za krađu dijamanata iz Duždeve palače u Veneciji

Hina

Ilustracija iStock

Ilustracija iStockSpektakularna krađa sedam milijuna eura vrijednog nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija iz venecijanske Duždeve palače lanjskog 3. siječnja u petak je na venecijanskom sudu dobila djelomični epilog, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Iako je državni tužitelj Giovanni Gasperini za Vinka Tomića (60), kojeg je prokazao kao mozak bande, te njegovu desnu ruku Dragana Mladenovića (55) tražio po tri i pol godine zatvora, dok se s preostalom trojicom Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkin (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dvije godine robije, venecijanski sudac Enrico Ciampaglia prema »pinkpanterašima koji su nanijeli veliku sramotu cijeloj zemlji i policiji te poljuljali njezin ugled i sigurnost« nije imao milosti, navodi dnevnik.


U skraćenom postupku koji za sobom »povlači« smanjivanje maksimalne kazne za jednu trećinu, Tomić je osuđen na 5 godina i 4 mjeseca zatvora, a Mladenović na šest godina, dok su sporazumi o priznanju krivnje ostaloj trojci odbijeni jer ih sudac smatra neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.
Osim zatvorske kazne, Tomić mora platiti i 800 eura kazne, a Mladenović 1000 eura. Osim toga, osiguravajuća kuća Lloyds postavila je imovinskopravni zahtjev potražujući od optuženih 7 milijuna eura, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja temeljem police osiguranja, ističe Jutarnji.


Inače, po okončanju istrage Tomić je također razmišljao o nagodbi s tužiteljstvom te se špekuliralo da bi mogao pristati na tri godine iza rešetaka, no najednom se predomislio, odlučio braniti šutnjom i zatražio suđenje po kratkom postupku.


Šesti član bande Goran Perović (55), koji se nalazi u rodnoj Srbiji, još je uvijek nedostupan talijanskom pravosuđu, a njegova odvjetnica po službenoj dužnosti naglašava kako se njezin branjenik »ne može smatrati bjeguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor«, donosi Jutarnji list.