Prebačen na rehabilitaciju

Horvatinčićev odvjetnik nakon prebacivanja u Krapinske Toplice: ‘Jedino tamo može dobiti adekvatnu skrb’

Vladimir Mrvoš

Foto Željko Hladika PIXSELL

Foto Željko Hladika PIXSELL

Nakon što 21 dan provede na rehabilitaciji, liječnik mu može predložiti produženje rehabilitacije, a najduže to može tražiti do šest mjeseci jer je to pravo koje mu daje i zakonKRAPINSKE TOPLICE – Poduzetnik Tomo Horvatinčić, koji u kaznionici u Lipovici izdržava kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Salpietro, jučer ujutro premješten je na rehabilitaciju u Krapinske Toplice.


Medicinska rehabilitacija prema rješenju trajat će 21 dan. To je odlučeno na prijedlog upravitelja kaznionice, nakon što se Bolnica za osobe lišene slobode očitovala da mu ne može pružiti odgovarajuću medicinsku skrb. Nakon što je 7. rujna Horvatinčić iz zatvora u Zagrebu na Remetincu premješten u kaznionicu u Lipovici, od čega je 10 dana proveo u izolaciji na otvorenom dijelu – Voćnjak u mjestu Mala Ludina osam kilometara udaljenom od kaznionice, rehabilitaciju će tako nastaviti u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, koja je po svojoj namjeni bolnica osim za medicinsku rehabilitaciju i za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.


Nakon što 21 dan provede na rehabilitaciji, liječnik mu može predložiti produženje rehabilitacije, a najduže to može tražiti do šest mjeseci jer je to pravo koje mu daje i zakon. Ukoliko bi se procijenilo da bi mu osim 21 dana bila potrebna duža rehabilitacija, može mu se odobriti prekid kazne. Horvatinčić je zbog narušenog zdravlja tražio odgodu izvršenja kazne do kraja godine, ali njegovoj molbi nije bilo udovoljeno.
Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen rekao nam je da do ponedjeljka ujutro, dok njegov branjenik nije dobio informaciju da ide u Krapinske Toplice, nije znao za tu činjenicu, ali smatra da je to trenutačno najbolje rješenje zbog ozbiljno narušenog zdravlja Tome Horvatinčića.
– Za nadati se je da će se tijekom triju tjedana rehabilitacije u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama zdravlje Tome Horvatinčića znatno popraviti, jer je on teško bolestan, a to je jedina ustanova koja mu može pružiti kvalitetnu rehabilitaciju i zdravstvenu skrb, kazao je Došen.