Služenje kazne

Horvatinčić danas ide u zatvor, deset godina od pogibije bračnog para Salpietro

Vanja Vesić

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sljedećeg mjeseca navršit će se deset godina od pomorske tragedije u šibenskom akvatoriju nakon koje su uslijedila tri mučna suđenja zbog kojih je domaće pravosuđe bilo na stupu sramaNakon silnih odgoda pravomoćno osuđeni Tomislav Horvatinčić (73) danas popodne konačno će se prijaviti u zatvor u Remetinec radi početka služenja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja smrti talijanskog bračnog para Salpietro u pomorskoj nesreći u kolovozu 2011.


Potvrdio je to u utorak njegov odvjetnik Velimir Došen kazavši kako se njegov klijent i dalje služi štakama i ne osjeća se dobro.


Horvatinčiću je zbog teške bolesti četiri puta odgođen odlazak u Remetinec, a prošlo je već godinu i pol dana od pravomoćne presude.
Sljedećeg mjeseca navršit će se deset godina od pomorske tragedije u šibenskom akvatoriju nakon koje su uslijedila tri mučna suđenja zbog kojih je domaće pravosuđe bilo na stupu srama.


Na prvom suđenju 2015. uvjetno je osuđen, a na drugom 2017. čak i oslobođen zbog famozne sinkope. Sve je to, očekivano, izazvalo zgražanje domaće javnosti, a pogotovo obitelji žrtava poginulog bračnog para tijekom jedrenja šibenskim akvatorijem na koje je naletjela Horvatinčićeva jahta.


Poništenjem skandaloznih prvostupanjskih presuda sutkinje Maje Šupe otvorio se put ponovljenom, trećem procesu protiv okrivljenika pred novim sudskim vijećem šibenskog suda koje je započelo s postupkom u listopadu 2018., a završilo u ožujku 2019. godine.


Presuda je potvrđena u prosincu 2019. Horvatinčić je 25. veljače operiran u bolnici u Austriji gdje mu je zamijenjena endoproteza i određena terapija, a u rujnu se trebao javiti na kontrolu u bolnicu u Beču. Bečki liječnici u lipnju ustanovili su da i dalje otežano hoda i mora se služiti štakama.


Pulska poliklinika »Peharec«, gdje je i dosad obavljao fizikalnu terapiju, preporučila mu je nastavak terapije.


Novinari i slučajni prolaznici nerijetko su Horvatinčića susretali kako ispija kave po Zagrebu i Samoboru, a nedavno je viđen u Istri gdje njegova firma gradi luksuzne vile.


Sve je to potaklo nagađanja o stvarnoj težini njegovog zdravlja. No, odvjetnik Došen ranije je upozorio kako bi njegov klijent mogao uskoro izaći iz Remetinca radi nastavka terapije, naravno, ukoliko sud odobri njihovu žalbu.